ΔΙΕΘΝΗ

Παραβιάστηκε η εκεχειρία στη νότια Δαμασκό

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2014, 22:01 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2014, 22:01
Παραβιάστηκε η εκεχειρία στη νότια Δαμασκό
Facebook Twitter Whatsapp

Νέος γύρος μαχών και βομβαρδισμών την Κυριακή στον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων Γιάρμουκ, νότια της Δαμασκού, όπου η εκεχειρία που είχε κηρυχθεί από τα μέσα του Φεβρουαρίου παραβιάστηκε.

Νέος γύρος μαχών και βομβαρδισμών την Κυριακή στον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων Γιάρμουκ, νότια της Δαμασκού, όπου η εκεχειρία που είχε κηρυχθεί από τα μέσα του Φεβρουαρίου παραβιάστηκε.

«Γίνονται βομβαρδισμοί στον Γιάρμουκ και μάχες ανάμεσα στο Μέτωπο αλ Νόσρα και στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση», ανέφερε Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η εκεχειρία παραβιάστηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Σημειώνεται πως το Μέτωπο αλ Νόσρα αποτελεί βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Έπειτα από μήνες βομβαρδισμών και μαχών ανάμεσα στο στρατό και στους αντάρτες, η συνοικία αυτή όπου ζούσαν 150.000 άνθρωποι πριν από την εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011 δεν μετρά πλέον παρά μόλις 40.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 18.000 είναι Παλαιστίνιοι.

Από το καλοκαίρι του 2013 τα στρατεύματα του Άσαντ έχουν επιβάλει μια ασφυκτική πολιορκία, περιορίζοντας τους πολίτες και αναγκάζοντάς τους να ζουν σε ένα είδος γκέτο, προκαλώντας τεράστια αγανάκτηση και κατακραυγή.

Μια εύθραυστη εκεχειρία που είχε κηρυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες επέτρεψε την διανομή βοήθειας από την υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, την UNRWA.

Η εκεχειρία ίσχυε μετά την αποχώρηση από την περιοχή των μαχητών του Μετώπου αλ Νόσρα αλλά σήμερα οι οπαδοί του ιερού πολέμου δημοσίευσαν μια ανακοίνωση με την οποία κατηγόρησαν το καθεστώς του Άσαντ και τους συμμάχους του ότι παραβίασαν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης, οι τζιχαντιστές είχαν δεχθεί να αποχωρήσουν λόγω της ανθρωπιστικής κατάστασης, αλλά διανεμήθηκε «μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα τροφίμων».

Ακτιβιστές στον Γιάρμουκ ανέφεραν από την δική τους πλευρά μέσω του Διαδικτύου ότι οι μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα επέστρεψαν στον καταυλισμό σήμερα και έκαναν λόγο για μάχες και βομβαρδισμούς. «Μαγνητοσκοπώ έξω βομβαρδισμούς που άρχισαν αναπάντεχα. Μπορεί κανείς να δει παιδιά, είναι τρομοκρατημένα», ανέφερε ο Ράμι αλ Σάγεντ, ένας Σύρος ακτιβιστής που ζει στον Γιάρμουκ, μέσω Διαδικτύου.

Πηγή:www.capital.gr