ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Δεν θέλουμε ούτε το σενάριο της Ουκρανίας, ούτε της Βόρειας Κορέας

Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2014, 12:12 / Ανανεώθηκε 13 Μαρτίου 2014, 13:58
Σερβία: Δεν θέλουμε ούτε το σενάριο της Ουκρανίας, ούτε της Βόρειας Κορέας
Facebook Twitter Whatsapp

Τα τελευταία μηνύματα στους ψηφοφόρους, λίγο πριν από τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Σερβία, την Κυριακή 16 Μαρτίου, στέλνουν τα πολιτικά κόμματα.

Τα τελευταία μηνύματα στους ψηφοφόρους, λίγο πριν από τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Σερβία, την Κυριακή 16 Μαρτίου, στέλνουν τα πολιτικά κόμματα.

Στην τελική προεκλογική συγκέντρωση στο κέντρο του Βελιγραδίου, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DS) Ντράγκαν Τζίλας κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματος και τους πολίτες της Σερβίας να ψηφίσουν τους Δημοκράτες, υποστηρίζοντας ότι μόνον η φωνή του DS είναι φωνή κατά του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) κατά "της διασποράς του φόβου και της αυθαιρεσίας" του αρχηγού των Προοδευτικών, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

"Πηγαίνουμε στις εκλογές να νικήσουμε, επειδή ο φόβος δεν μπορεί να κυβερνά τη Σερβία" είπε ο Ντράγκαν Τζίλας, στην ομιλία του στη συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοκρατίας, στο Βελιγράδι.

Αντικρούοντας τις κατηγορίες του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και αρχηγού του SNS, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί σε βία και σε επανάληψη του ουκρανικού σεναρίου, ο κ. Τζίλας τόνισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ποτέ δεν ενθάρρυνε τη βία, αλλά ούτε θέλει το σενάριο της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το οποίο ένας άνθρωπος λαμβάνει το 100% των ψήφων, αλλά θέλει το σερβικό σενάριο, με το οποίο οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία για καλύτερη ζωή.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος είναι και υποψήφιος δήμαρχος Βελιγραδίου, καθώς στις 16 Μαρτίου διεξάγονται και δημοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα της Σερβίας, προέβλεψε ότι αν παραμείνει στην εξουσία η τωρινή κυβέρνηση, η Σερβία σε ένα χρόνο θα πτωχεύσει, οι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς εργασία και οι συνταξιούχοι χωρίς συντάξεις.

 Την τελική προεκλογική συγκέντρωσή του πραγματοποίησε στο Βελιγράδι και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος διεμήνυσε ότι η Σερβία έχει ανάγκη από νέα πολιτική και όχι εκείνη που υποτάσσει τα εθνικά συμφέροντα στα συμφέροντα της ΕΕ.

Η νέα πολιτική στη Σερβία δεν πρέπει να βασίζεται σε φράσεις και υποσχέσεις όπως "Δεν υπάρχει ζωή χωρίς την ΕΕ" και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ και να ζημιωθεί.

 "Συνεργασία με την ΕΕ ναι, ένταξη όχι" είπε ο αρχηγός του DSD, ο οποίος στη Βουλή και στην πολιτική σκηνή ανοιχτά εκπροσωπεί τον ευρωσκεπτικισμό. 

Η ΕΕ είναι εκείνη που ενθάρρυνε τους αποσχιστές στην Πρίστινα να ανακηρύξουν το δικό τους κράτος" ανέφερε και εκτίμησε ότι η ΕΕ ζητά από τη Σερβία να εγκαταλείψει τμήμα της επικράτειάς της και να καταστρέψει τους θεσμούς της. 

Στο Νόβι Σαντ διοργανώθηκαν δύο συγκεντρώσεις, του συνασπισμού που έχουν συγκροτήσει το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και η Ένωση Σοσιαλδημοκρατών Βοϊβοντίνας του Νέναντ Τσάνακ και του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, Βόισλαβ Σέσελι.

Ο Μπόρις Τάντιτς είπε ότι το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα θα ζητήσει έναρξη ευρείας διαβούλευσης για τις αρμοδιότητες και τη χρηματοδότηση της Βοϊβοντίνας, για την αποκέντρωση και τις αρμοδιότητες των τοπικών αρχών. Ο συνασπισμός του Μπόρις Τάντιτς σήμερα διοργανώνει την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση στο Βελιγράδι.

"Ψήφος στους Ριζοσπάστες σημαίνει ψήφος για την ελευθερία του Βόισλαβ Σέσελι" ήταν το μήνυμα της συγκέντρωσης του SRS στο Νόβι Σαντ, στην οποία τονίστηκε ότι ένα καλό αποτέλεσμα στις εκλογές της 16ης Μαρτίου είναι σημαντικό για την επιστροφή του αρχηγού του κόμματος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Σερβία.

Οι Ριζοσπάστες είπαν ότι η συνεργασία με τη Ρωσία πρέπει να είναι προτεραιότητα της σερβικής εξωτερικής πολιτικής και ότι η Ρωσία είναι "ο μοναδικός τρόπος να εκπληρώσει η Σερβία να εθνικά της συμφέροντα, να διατηρήσει το Κόσοβο και να ανακάμψει οικονομικά".

Ο αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε σε χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Κρούσεβατς, ότι το SNS δεν αγωνίζεται για να επιβιώσει, αλλά για να αλλάξει, για να αλλάξει τη Σερβία και να εξασφαλίσει καλύτερο και διαφορετικό μέλλον στα παιδιά και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ζητώντας πειστική νίκη.

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι δεν απάντησε σε προσβολές, βαριές και άσχημες, συχνά απρεπείς λέξεις, όχι επειδή φοβήθηκε τον εαυτό του, ή ότι οι άλλοι είναι πιο θαρραλέοι, αλλά επειδή σκέφθηκε ότι πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες από κοινού για την οικοδόμηση μίας φυσιολογικής και αξιοπρεπούς Σερβίας και δεσμεύθηκε για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την πάταξη της διαφθοράς.

Πηγή: New Yorker