ΔΙΕΘΝΗ

Εκεχειρία στην Κριμαία ανακοίνωσαν οι υπουργοί Άμυνας

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2014, 15:31 / Ανανεώθηκε 16 Μαρτίου 2014, 16:46
Εκεχειρία στην Κριμαία ανακοίνωσαν οι υπουργοί Άμυνας
Facebook Twitter Whatsapp

Οι υπουργοί Άμυνας της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν συμφωνήσει σε μία εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Οι υπουργοί Άμυνας της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν συμφωνήσει σε μία εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον (ρωσικό) Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για μια εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου», δήλωσε ο Ίχορ Τενιούχ προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου.

«Κανένα μέτρο δεν θα ληφθεί εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεών μας στην Κριμαία στη διάρκεια της περιόδου αυτής. Οι στρατιωτικές μας θέσεις προχωρούν κατόπιν τούτου με μια αναπλήρωση των εφεδρειών».

Οι διοικητές των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας συμφώνησαν ότι οι ουκρανικές βάσεις δεν θα αποκλείονται έως την Παρασκευή 21 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ίγκορ Τενιούχ.

Οι βάσεις αυτές που έως τώρα ήταν αποκλεισμένες από ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις, και ο ανεφοδιασμός των οποίων είχε καταστεί δύσκολος, θα μπορούν στη διάρκεια της περιόδου αυτής να αποκαταστήσουν τα αποθέματά τους, πρόσθεσε ο υπουργός τον οποίο επικαλείται ο πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ουκρανία.

Στις 21 Μαρτίου η Δούμα, η ρωσική Κάτω Βουλή, αναμένεται να ψηφίσει ένα σχέδιο νόμου που αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, αντικείμενο του δημοψηφίσματος που διεξάγεται σήμερα στην ουκρανική χερσόνησο.

Την ίδια ημέρα η Ουκρανία ελπίζει ότι θα υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσής τους.

«Οι στρατιωτικές μονάδες που σταθμεύουν στην Κριμαία είναι σε κατάσταση συναγερμού μάχης», υπογράμμισε εξάλλου ο Τενιούχ.

«Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά το λεγόμενο δημοψήφισμα, επιτεύχθηκαν συμφωνίες ανάμεσα στους διοικητές σύμφωνα με τις οποίες έως τις 21 Μαρτίου κανένα μέτρο αποκλεισμού των μονάδων μας δεν πρόκειται να ληφθεί και γι΄αυτό στη διάρκεια της περιόδου αυτής οι τελευταίες θα προχωρήσουν στην πλήρη αποκατάσταση των αποθεμάτων τους», διευκρίνισε ο υπουργός.

«Η κατάσταση των μονάδων μας όσον αφορά τον αποκλεισμό τους έχει γίνει κανονική. Πιστεύω πως αυτή η εκεχειρία θα παραταθεί έως τις 21», είπε.