ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σουλτς προκάλεσε τις αντιδράσεις κροατών βουλευτών

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2014, 23:01 / Ανανεώθηκε 20 Μαρτίου 2014, 14:59
Ο Σουλτς προκάλεσε τις αντιδράσεις κροατών βουλευτών
Facebook Twitter Whatsapp

Σχόλια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς στα εγκαίνια έκθεσης κροατικών έργων τέχνης στις Βρυξέλλες, προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια Κροατών βουλευτών, επειδή ο κ. Σουλτς εξήρε την πρώην Γιουγκοσλαβία ως χώρα, στην οποία οι καλλιτέχνες μπορούσαν να δημιουργήσουν έργα τέχνης αδέσμευτα.

Σχόλια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς στα εγκαίνια έκθεσης κροατικών έργων τέχνης στις Βρυξέλλες, προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια κροατών βουλευτών, επειδή ο κ. Σουλτς εξήρε την πρώην Γιουγκοσλαβία ως χώρα, στην οποία οι καλλιτέχνες μπορούσαν να δημιουργήσουν έργα τέχνης αδέσμευτα.

Ο κ. Σουλτς στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης που εγκαινιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, έγραψε ότι "ως αδέσμευτη χώρα η πρώην Γιουγκοσλαβία ανέπτυξε τη δική της πολιτιστική πολιτική, αφήνοντας τους καλλιτέχνες να εκφράζονται ελεύθερα υπό τον όρο να μην προκαλούν αναστάτωση". 

"Η έκθεση είναι ενδιαφέρουσα, όχι μόνον από καλλιτεχνική άποψη. Αποκαλύπτει τη μοναδική θέση της Κροατίας στον πρώην ανατολικό μπλοκ" τόνισε, σημειώνοντας ότι αν και υπήρχαν υλικές ελλείψεις και η ανάπτυξη της αγοράς έργων τέχνης δεν ήταν πλήρως δυνατή, οι καλλιτέχνες δημιουργούσαν αδέσμευτα.

Γιουγκοσλαβία γι' αυτό κατείχε ειδική θέση μεταξύ Δύσης και Ανατολής, όχι μόνο στην πολιτική και στην οικονομία, αλλά και από καλλιτεχνική άποψη και τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο Κοινοβούλιο εκφράζουν αυτό το χαρακτηριστικό" ανέφερε στον πρόλογο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγόρασε τη συλλογή έργων τέχνης, που δημιουργήθηκε το 1980 και δείχνει όλη την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών, σημείωσε.

"Φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με περηφάνια παρουσιάζει καλλιτεχνικά έργα, τα οποία πρόσφατα αγόρασε από το νεότερο μέλος, την Κροατία και τα οποία θα εκτεθούν στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Κροατία έγινε μέλος της ΕΕ την 1η Ιουλίου του 2013. Μετά τη Σλοβενία, είναι η δεύτερη πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία που προσχώρησε στην Ένωσή μας. Αυτός ο κύκλος διεύρυνσης είναι σημαντικό βήμα προς την υπέρβαση της διαίρεσης στην Ευρώπη και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της ΕΕ" υπογράμμισε.

Στις επισημάνσεις του κ. Σουλτς αντέδρασε η ευρωβουλευτής της αντιπολιτευόμενης στην Κροατία, Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Ντούμπραβκα Σούιτς, η οποία μετά τα εγκαίνια της έκθεσης δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε με τα όσα γράφονται στον πρόλογο και ότι όλοι οι ευρωβουλευτές του κόμματος θα εκδώσουν κοινή ανακοίνωση.  

"Όσον αφορά τον κ. Σουλτς, φαίνεται ότι ακόμη νομίζει ότι η Κροατία είναι μέρος της Γιουγκοσλαβίας και όχι της ΕΕ. Μου προκάλεσε έκπληξη ο πρόλογός του και ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψε τη Γιουγκοσλαβία ως ελεύθερη χώρα, κάτι που δεν ήταν ούτε για τους απλούς ανθρώπους και ακόμη λιγότερο για τους καλλιτέχνες" είπε η κ. Σούιτς.

Σοκαρισμένος δήλωσε ο Κροάτης ευρωβουλευτής Νταβόρ Στίερ, ο οποίος τόνισε ότι, δυστυχώς, "ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασε πράγματι την Κροατία ως μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και με επαίνους για κάποια δήθεν ελευθερία, η οποία δεν υπήρχε".

"Νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτο, αντί να επιβεβαιώνει τον κροατικό πολιτισμό, να γράφονται πολιτικοί ύμνοι στη Γιουγκοσλαβία. Ήταν εντελώς άστοχο για τον κ. Σουλτς" ανέφερε ο κ. Στίερ.

O ευρωβουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Όλεγκ Βάλιαλο υπερασπίστηκε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζοντας ότι δεν είχε πολιτική πρόθεση.

"Νομίζω ότι πρόθεσή του ήταν σε πρώτο πλάνο να θέσει την Κροατία ως πρώην μέλος της Γιουγκοσλαβίας, έκανε αναφορά και στη Σλοβενία, ως κράτη που ως μέρος της τότε Γιουγκοσλαβίας συνεισέφεραν πολιτιστικά στη σύνδεση Ανατολής και Δύσης. Μου φαίνεται ότι δεν υπήρξε πολιτική πρόθεση στην αναφορά της Γιουγκοσλαβίας, της Κροατίας και της ΕΕ" σημείωσε ο κ. Βάλιαλο.