ΔΙΕΘΝΗ

Στα χέρια των Ρώσων και η αεροπορική βάση Μπελμπέκ στην Κριμαία (Βίντεο)

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2014, 18:01 / Ανανεώθηκε 22 Μαρτίου 2014, 20:03
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν την απειλή τους και νωρίς το απόγευμα εισέβαλαν στην ουκρανική αεροπορική βάση του Μπελμπέκ στην Κριμαία, όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία, λίγες ώρες μετά την εκπνοή του σχετικού τελεσιγράφου.

Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν την απειλή τους και νωρίς το απόγευμα εισέβαλαν στην ουκρανική αεροπορική βάση του Μπελμπέκ στην Κριμαία, όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία, λίγες ώρες μετά την εκπνοή του σχετικού τελεσιγράφου.

Σύμφωνα με το BBC, ακούστηκαν ριπές αυτόματων όπλων και εκρήξεις, αν και όπως εκτίμησε ο σχολιαστής φαίνεται ότι οι τελευταίες προκλήθηκαν από χειροβομβίδες αντιπερισπασμού. 

Στη συνέχεια οι Ουκρανοί στρατιώτες σύμφωνα με το Reuters παρατάχθηκαν άοπλοι και με τις πλάτες γυρισμένες στους Ρώσους στρατιώτες, στον προαύλιο χώρο, ενώ στη διάρκεια της εφόδου τραυματίστηκε ένας Ουκρανός.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Μπελμπέκ στην Κριμαία δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα τον μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία για συνομιλίες.

Ερωτηθείς ο ουκρανός συνταγματάρχης Τζουλίι Μαμτσούρ αν θεωρεί ότι θα επιστρέψει με ασφάλεια από τις συνομιλίες, απάντησε: "Αυτό μένει να αποδειχτεί. Προς το παρόν, μεταφέρουμε όλα τα όπλα μας στην αποθήκη της βάσης".

"Τα ρωσικά στρατεύματα στο αεροδρόμιό μας μάς έδωσαν μία ώρα για να παραδοθούμε διαφορετικά θα ξεκινήσουν έφοδο. Δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι θα είναι αυτή η έφοδος", δήλωνε νωρίτερα στο Reuters ο Όλεγκ Ποντοβάλοφ.

Η βάση, πάνω στην οποία κυμάτιζε η ουκρανική σημαία με το γαλάζιο και κίτρινο χρώμα, ήταν μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που εξακολουθούσε να βρίσκεται υπό τον ουκρανικό έλεγχο μετά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Νωρίτερα σήμερα, περίπου 200 φιλορώσοι εισέβαλαν στη στρατιωτική βάση Νοβοφεντόριβκα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το πλήθος εισέβαλε στη βάση και άρχισε να σπάει τα παράθυρα, ενώ οι ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο χώρο επιχείρησαν να αντιδράσουν με ρίψεις καπνογόνων στους εισβολείς.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακήρυξε την Κριμαία τμήμα της περιοχής στρατιωτικού ελέγχου της. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι η ρωσική σημαία υψώθηκε σε 147 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία καθώς και σε 54 από τα 67 πλοία του ουκρανικού στόλου.