ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα προειδοποιεί Λευκωσία για τα μέτρα για την Κριμαία

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2014, 22:01 / Ανανεώθηκε 26 Μαρτίου 2014, 16:35
Μόσχα προειδοποιεί Λευκωσία για τα μέτρα για την Κριμαία
Facebook Twitter Whatsapp

Οι εξελίξεις στην Κριμαία και η συμπόρευση της Κύπρου με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τη λήψη αποφάσεων κατά της Ρωσίας έχουν ενοχλήσει τη Μόσχα. 

Οι εξελίξεις στην Κριμαία και η συμπόρευση της Κύπρου με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τη λήψη αποφάσεων κατά της Ρωσίας έχουν ενοχλήσει τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρέσβης Στανισλάβ Οσάντσι χαρακτήρισε το όλο θέμα ως «δίκοπο μαχαίρι» και προειδοποίησε πως εάν η στάση της ΕΕ -και κατ' επέκταση και της Κύπρου- δεν αλλάξει, τότε «οι επιχειρηματίες μας θα αποσύρουν κεφάλαια και θα επαναπατρίσουν δραστηριότητες».

Ο Ρώσος πρέσβης, σε συνέντευξή του στο Mega Κύπρου, έθεσε στο τραπέζι ζητήματα αρκούντως ανησυχητικά για τη Λευκωσία. Για μεν τα ζητήματα της οικονομίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπατρισμού κεφαλαίων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από την Κύπρο. Στο ερώτημα, εάν ενοχλείται από την πιο ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό, η απάντηση που έδωσε ήταν ένα κατηγορηματικό «ναι». Για να προσθέσει στη συνέχεια, με σαφές μήνυμα προς τη Λευκωσία, λέγοντας «εάν σας βολεύει εσάς αυτή η εμπλοκή, είναι εντάξει για εμάς».

Ο Ρώσος πρέσβης έδειξε δυσφορία και στο θέμα της ενέργειας, γιατί έμειναν εκτός ρωσικές εταιρείες, αλλά και σε σχέση με την προσπάθεια εξεύρεσης ενδιάμεσης λύσης για μεταφορά φυσικού αερίου. Σημείωσε ότι από ρωσικής πλευράς υπάρχει προθυμία για συνεργασία και στον τομέα της ενέργειας. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να μην υπήρξε σκοπιμότητα στον αποκλεισμό ρωσικών εταιρειών.