ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές αρχές: Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τα δημοψηφίσματα

Δημοσίευση 9 Μαΐου 2014, 12:31 / Ανανεώθηκε 9 Μαΐου 2014, 12:31
Ουκρανικές αρχές: Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τα δημοψηφίσματα
Facebook Twitter Whatsapp

Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα την επιμονή των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν τα "παράνομα δημοψηφίσματα".

Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα την επιμονή των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν τα "παράνομα δημοψηφίσματα" και κάλεσε όλα τα μέρη σε "αυτοσυγκράτηση" και "διάλογο", ωστόσο περιφερειακοί ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχονται πλέον ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές να πραγματοποιήσουν την Κυριακή τα δημοψηφίσματα αυτά.

Από το γραφείο του δημάρχου του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, εκδόθηκε δήλωση στην οποία αναφέρεται πως δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί διαθέσιμοι για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων. Στη δήλωση προστίθεται πως, για χάρη της δημόσιας ασφάλειας, δεν θα γίνει προσπάθεια παρεμποδισμού των αυτονομιστών να στήσουν εκλογικά τμήματα σε χώρους όπως σχολεία.

Στο Παρίσι, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωσε πως "η Γαλλία καταδικάζει την απόφαση των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν παράνομα δημοψηφίσματα παρά τις συγκλίνουσες εκκλήσεις να απόσχουν από τη διεξαγωγή τους".

"Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, συμφέρει όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αίσθηση του διαλόγου", πρόσθεσε.

Οι φιλορώσοι εξεγερμένοι της Ουκρανίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Κυριακή δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους αγνοώντας την έκκληση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να το αναβάλουν.