ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συγκροτείται επιτροπή έρευνας για την επίθεση στη Βεγγάζη το 2012

Δημοσίευση 10 Μαΐου 2014, 03:01 / Ανανεώθηκε 9 Μαΐου 2014, 16:14
ΗΠΑ: Συγκροτείται επιτροπή έρευνας για την επίθεση στη Βεγγάζη το 2012
Facebook Twitter Whatsapp

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Πέμπτη σχετικά με τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας έρευνας σχετικά με τις αιματηρές επιθέσεις που έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2012 κατά τη διάρκεια μιας διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Λιβύη.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Πέμπτη σχετικά με τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας έρευνας σχετικά με τις αιματηρές επιθέσεις που έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2012 κατά τη διάρκεια μιας διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Λιβύη.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι η έρευνα «είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια», ενώ οι Δημοκρατικοί ισχυρίστηκαν ότι η κίνηση αυτή κρύβει πολιτικά κίνητρα εν όψει των εκλογών του Κογκρέσου που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια για τη σύσταση μιας επιτροπής, τονίζοντας ότι περαιτέρω έρευνες σχετικά με την υπόθεση είναι αναγκαίες. Η Βουλή ψήφισε 232 υπέρ και 186 κατά προκειμένου να συσταθεί μια 12μελής επιτροπή έρευνας.

Ένοπλες μαχητικές ομάδες επιτέθηκαν κατά αμερικανικών διπλωματικών θέσεων στη Βεγγάζη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και 3 ακόμα Αμερικανοί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έπραξε ελάχιστα προκειμένου να αποφευχθούν οι επιθέσεις και στη συνέχεια ότι «θόλωσε τα νερά» γύρω από τα γεγονότα, με σκοπό να προστατευτεί η εικόνα του προέδρου Ομπάμα πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012. Οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν παρείχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους των επιθέσεων και τους τρόπους με τους οποίους απάντησε σε αυτές, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Οι επιτροπές που είχαν συσταθεί για την υπόθεση προσπάθησαν να αποκαλύψουν την αλήθεια και η κυβέρνηση έκανε προσπάθειες ώστε να βεβαιωθεί πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπόενερ πριν από την ψηφοφορία. «Αυτό σημαίνει ότι προσπάθησαν να αποκρύψουν την αλήθεια και από τον αμερικανικό λαό».

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να επικεντρώνονται στις επιθέσεις της Βεγγάζης για πολιτικούς λόγους, κυρίως για να βλάψουν την εικόνα της Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2016, η οποία το 2012 ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Μία ακόμα επιτροπή δεν πρόκειται να κάνει κάτι καλύτερο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης, Λουίζ Σλότερ. Εξέφρασε επίσης την οργή της ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι χρησιμοποιούν τις επιθέσεις του 2012 στη Βεγγάζη προκειμένου να αντλήσουν χρήματα για τις εκστρατείες τους. «Δεν έχετε καθόλου ντροπή;», είπε.

Ο Ρεπουμπλικάνος, Πιτ Σέσιονς, δήλωσε ότι η αποκάλυψη της αλήθειας είναι αναγκαία, επειδή η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αποφασίσει να «αποκρύψει» την αλήθεια και να «ματαιώσει… και να παραπλανήσει τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να πιστέψουν ότι ήταν σωστός ο τρόπος που έπραξαν».

«Το να κρύψετε κάτι κάτω από το χαλί… αποτελεί παραμέληση καθήκοντος», υποστήριξε ο Σέσιονς.