ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Κινέζος ποδηλάτης απήχθη από τους Ταλιμπάν

Δημοσίευση 20 Μαΐου 2014, 16:06 / Ανανεώθηκε 20 Μαΐου 2014, 16:06
Πακιστάν: Κινέζος ποδηλάτης απήχθη από τους Ταλιμπάν
Facebook Twitter Whatsapp

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την απαγωγή ενός κινέζου τουρίστα που ταξίδευε με το ποδήλατό του κοντά στα προπύργιά τους, στις βορειοδυτικές περιοχές όπου ζουν οι φυλές, κοντά στα αφγανικά σύνορα.

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την απαγωγή ενός κινέζου τουρίστα που ταξίδευε με το ποδήλατό του κοντά στα προπύργιά τους, στις βορειοδυτικές περιοχές όπου ζουν οι φυλές, κοντά στα αφγανικά σύνορα.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ο τουρίστας απήχθη χθες βράδυ στην περιοχή Νταραμπάν, περί τα 50 χλμ. από την πόλη Ντέρα Ισμαήλ Χαν της δυτικής επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχβα. "Βρήκαμε το ποδήλατό του, το σακίδιο του και διενεργούμε έρευνα για τον εντοπισμό του".

Οι πακιστανικές αρχές βρήκαν το διαβατήριό του. "Είναι ένας τουρίστας που απήχθη, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την ομηρεία του και η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό του", δήλωσε η εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών Τασνίμ Ασλάμ.

Ανώτερος διοικητής των Ταλιμπάν στο Νότιο Ουαζιριστάν, ο Αμπντουλάχ Μπαχάρ, δήλωσε ότι ο άνδρας "είναι στα χέρια τους" και μεταφέρθηκε σε προπύργιό τους στα σύνορα με το Αφγανιστάν. "Απαγάγαμε τον κινέζο τουρίστα. Θα ζητήσουμε την απελευθέρωση μαχητών μας που κρατούνται από την κυβέρνηση".

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν που πολεμούν τα τελευταία επτά χρόνια την κυβέρνηση έχουν αυξήσει τις απαγωγές, παρότι σπανίως Κινέζοι αποτελούν στόχο τους.

Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς υποστηρικτές και συμμάχους του Πακιστάν, με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα υποδομών όπως η κατασκευή πυρηνικών σταθμών, οδικών αρτηριών, ενός λιμανιού βαθέος ύδατος κ.ά.

Το 2008, δύο κινέζοι μηχανικοί είχαν απαχθεί από αντάρτες στο βορειοδυτικό Πακιστάν: ο ένας είχε καταφέρει να διαφύγει, ο άλλος απελευθερώθηκε ύστερα από έξι μήνες ομηρείας.

Η απαγωγή του κινέζου ποδηλάτη σημειώνεται την ώρα που μαίνονται αιματηρές μάχες μεταξύ δύο αντίπαλων ομάδων του κινήματος των πακιστανών Ταλιμπάν (ΤΡΡ) στο Νότιο Ουαζιριστάν. Ο διοικητής που ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή του Κινέζου πρόσκειται σε μια από τις ομάδες αυτές, τη Σέχερ Γιαρ Μεχσούντ, η οποία ήταν πιστή στον Χακιμουλάχ Μεσούτ, τον αρχηγό του ΤΡΡ που σκοτώθηκε το Νοέμβριο σε επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Τον Ιανουάριο ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι φρουρούς ενός ισπανού ποδηλάτη σε απομακρυσμένη περιοχή του δυτικού Πακιστάν. Ο ποδηλάτης κατάφερε να διαφύγει σώος, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Ένας 70χρονος Αμερικανός (2011), ένας Ιταλός και ένας Γερμανός (2012), καθώς και δύο τσέχοι τουρίστες (2013) απήχθησαν τα τελευταία χρόνια και παραμένουν σε ομηρεία.

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν, που οραματίζονται την ίδρυση ισλαμικού κράτους, έχουν διασπαστεί λόγω φυλετικών αντιπαλοτήτων, διαφωνιών για τον έλεγχο των χρημάτων από τους εκβιασμούς, τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση και τη διαδοχή στελεχών που σκοτώνονται σε επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Συμμαχούν αλλά όχι όπως οι αφγανοί Ταλιμπάν που επανειλημμένα καλούν τους πακιστανούς συμμάχους τους να επιλύσουν τις διαφορές τους.