ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: 2.000 νεκροί στο Χαλέπι στους 5 μήνες των αεροπορικών επιδρομών

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2014, 22:02 / Ανανεώθηκε 30 Μαΐου 2014, 16:56
Συρία: 2.000 νεκροί στο Χαλέπι στους 5 μήνες των αεροπορικών επιδρομών
Facebook Twitter Whatsapp

Δύο χιλιάδες άμαχοι, εκ των οποίων τουλάχιστον 500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην επιχείρηση της συριακής αεροπορίας που διεξάγεται από τις αρχές του έτους εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου.

Δύο χιλιάδες άμαχοι, εκ των οποίων τουλάχιστον 500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην επιχείρηση της συριακής αεροπορίας που διεξάγεται από τις αρχές του έτους εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου.

"Από τις αρχές Ιανουαρίου και έως τις 29 Μαΐου, 1.963 άμαχοι σκοτώθηκαν από τα βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά και τις βόμβες που ρίχνει η πολεμική αεροπορία, ανάμεσά τους 567 παιδιά και 283 γυναίκες", ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο πολιτών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών.

Το Χαλέπι, πρώην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας η οποία πλήττεται από έναν πόλεμο που έχει εισέλθει στο τέταρτο χρόνο του και έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 160.000 ανθρώπων, είναι χωρισμένο σε φιλοκυβερνητικές και αντικυβερνητικές συνοικίες από τον Ιούλιο του 2012.

Οι συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι αποτελούν στόχο της επιχείρησης που άρχισε ο συριακός στρατός στα μέσα Δεκεμβρίου με καθημερινούς βομβαρδισμούς και ενίσχυσε τον Ιανουάριο.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί, που πραγματοποιούνται συχνά από ελικόπτερα που ρίχνουν βαρέλια εκρηκτικών ΤΝΤ, προκάλεσαν την έξοδο πολλών χιλιάδων ανθρώπων.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τη χρήση των βαρελιών με εκρηκτικά και κατήγγειλε τις "καταστροφικές συνέπειές" τους, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για "βαρβαρότητα". Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, ωστόσο, κατηγόρησαν τη διεθνή κοινότητα ότι μένει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στη "σφαγή" αυτή.

Τα συριακά στρατεύματα προέλασαν τους τελευταίους μήνες επί του εδάφους με τη στρατιωτική στήριξη των εφέδρων τους και της ισχυρής συμμάχου του Ασαντ, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ανακτώντας τον έλεγχο της Παλιάς Πόλης της Χομς στην κεντρική Συρία που πολιορκείτο και βομβαρδιζόταν επί δύο χρόνια με αποτέλεσμα αντάρτες και άμαχοι να πλήττονται από λιμό.

Παράλληλα σήμερα το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ISIL), μια εξτρεμισιτκή οργάνωση που αποκήρυξε νωρίτερα φέτος η κεντρική διοίκηση Αλ Κάιντα, σκότωσε 15 Κούρδους, ανάμεσά τους επτά παιδιά, σε επίθεση σε χωριό της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο.

Η επίθεση σημειώθηκε στη διάρκεια της εξάμηνης επιχείρησης του ISIL κατά των Κούρδων της Συρίας και πολλών ομάδων ανταρτών που έχει αποδυναμώσει την εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ και έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Το Παρατηρητήριο και ένας ανεξάρτητος φωτογράφος δήλωσαν ότι η επίθεση σημειώθηκε χθες κοντά στην κουρδική πόλη Ρας αλ-'Αιν μετά την έφοδο ένοπλων στο χωριό.

Το Ρας αλ 'Αιν, 600 χλμ. από τη Δαμασκό, βρίσκεται στην πλούσια σε πετρέλαιο βορειοανατολική επαρχία Χασάκα όπου κατοικεί μεγάλο μέρος του ενός εκατομμυρίου των Κούρδων της Συρίας.

Σε φωτογραφία του Ρόιτερς διακρίνονται έξι πτώματα, εκ των οποίων τρία ανήκουν σε αγόρια. Μια μεσήλικη γυναίκα κρατά ένα από τα πτώματα αυτά.

Οι Κούρδοι της Συρίας απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό να εμπλακούν στην εξέγερση κατά του Άσαντ από φόβο μήπως οι αντάρτες, σουνίτες στην πλειοψηφία τους, αγνοήσουν τις προσδοκίες τους για αυτονομία στη μετά τον Ασαντ εποχή.