ΔΙΕΘΝΗ

Κωνσταντινούπολη: Συγκέντρωση στήριξης του Κούρδου υποψηφίου προέδρου

Δημοσίευση 3 Αυγούστου 2014, 20:12 / Ανανεώθηκε 3 Αυγούστου 2014, 20:12
Κωνσταντινούπολη: Συγκέντρωση στήριξης του Κούρδου υποψηφίου προέδρου
Facebook Twitter Whatsapp

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να στηρίξουν τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να στηρίξουν τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον Κούρδο υποψήφιο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, σε μια προεκλογική συγκέντρωση από την οποία δεν έλειψαν οι εκφράσεις συμπάθειας προς τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Παρά τον καυτό ήλιο και την υγρασία, σχεδόν 10.000 άνθρωποι κατέκλυσαν την πλατεία του Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.

Πολλοί κρατούσαν σημαίες στα χρώματα του ΡΚΚ ή ακόμη και φωτογραφίες του Οτσαλάν ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές. Άλλοι όμως είχαν υψώσει πανώ με το προεκλογικό σύνθημα του Κούρδου υποψηφίου: "Ντεμιρτάς για τη δημοκρατική αλλαγή, για την ειρήνη".

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Αυγούστου, για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία. Ο δεύτερος γύρος, εάν χρειαστεί, έχει οριστεί για τις 24 Αυγούστου. Μεγάλο φαβορί εμφανίζεται ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κυβερνά την Τουρκία από το 2003.

"Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να μας κάνουν εχθρούς για να μην στεκόμαστε (Κούρδοι και Τούρκοι) οι μεν στο πλευρό των δε", είπε στο πλήθος ο 41χρονος Ντεμιρτάς υποσχόμενος ότι θα αγωνιστεί για την κατάργηση όλων των διακρίσεων, είτε σε βάρος των Κούρδων, των γυναικών ή των ομοφυλοφίλων.

"Η προεδρία θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να φυσήξει ένας άνεμος αλλαγής ώστε όλοι οι καταπιεσμένοι να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι", πρόσθεσε ο βουλευτής ο οποίος στις δημοσκοπήσεις καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων, πίσω από τον Ερντογάν και τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Οι ψήφοι των Κούρδων ενδέχεται να είναι αποφασιστικής σημασίας για τον Ερντογάν ο οποίος εδώ και δύο χρόνια διαπραγματεύεται μια πολιτική λύση ώστε να μπει ένα τέλος στην αιματηρή σύγκρουση με το ΡΚΚ που συνεχίζεται εδώ και 30 χρόνια.