ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις παρά τον στρατιωτικό νόμο στο Φέργκιουσον (Βίντεο και φωτό)

Δημοσίευση 17 Αυγούστου 2014, 09:03 / Ανανεώθηκε 17 Αυγούστου 2014, 13:36
Facebook Twitter Whatsapp

Η πολιτεία του Μισούρι με απόφαση του κυβερνήτη της Τζέι Νίξον κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευσης κυκλοφορίας στο προάστιο Φέργκιουσον.

Η πολιτεία του Μισούρι με απόφαση του κυβερνήτη της Τζέι Νίξον κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευσης κυκλοφορίας στο προάστιο Φέργκιουσον.

Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να κρατήσει μακριά από τους δρόμους της μικρής πόλης τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη δολοφονία από αστυνομικά πυρά ενός νεαρού αφρο-αμερικανού το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Μετά από λίγες ώρες ειρηνικών διαδηλώσεων η βία επέστρεψε στους δρόμους του Φέργκιουσον κατά τη διάρκεια της νύχτας με τους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές να συγκρούονται σε κεντρικούς δρόμους του Φέρκγιουσον και τους διαδηλωτές να λεηλατούν ένα μινι-μάρκετ ποτών και τροφίμων. Από αυτό το κατάστημα οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ο δολοφονημένος Μάικλ Μπράουν φέρεται να έκλεψε πούρα λίγα λεπτά πριν πέσει νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζέι Νίξον δήλωσε ότι σε μεγάλο βαθμό οι ειρηνικές διαμαρτυρίες μετατράπηκαν εκ νέου σε βίαιες εκδηλώσεις αφότου «μικρές ομάδες βγήκαν στους δρόμους με την πρόθεση της διάπραξης εγκλημάτων θέτοντας σε κίνδυνο τους πολίτες. Αυτό είναι απαράδεκτο...». Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκίνησε τα μεσάνυχτα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί της Κυριακής, τοπική ώρα.

Ο κυβερνήτης Νίξον τόνισε ότι η κίνηση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν αποσκοπεί στο να φιμωθούν οι διαδηλωτές, αλλά να «προστατεύσει όσους πνίγουν τη φωνή του λαού με τις πράξεις τους». «Θέλουμε απαντήσεις για το τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα και θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη διαφάνεια σε αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε. Αλλά «εάν θέλουμε δικαιοσύνη θα πρέπει πρώτα να διατηρήσουμε την κοινωνική ειρήνη», πρόσθεσε ο κυβερνήτης του Μισούρι.