ΔΙΕΘΝΗ

Επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στο Κονγκό

Δημοσίευση 21 Αυγούστου 2014, 21:45 / Ανανεώθηκε 21 Αυγούστου 2014, 21:45
Επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στο Κονγκό
Facebook Twitter Whatsapp

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι απεβίωσαν στο βόρειο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό από ένα ξέσπασμα αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας.

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι απεβίωσαν στο βόρειο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό από ένα ξέσπασμα αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πέντε μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου ενός ιατρού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 592 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό.

«Δεν πρόκειται για Έμπολα», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Ρόιτερς.
Ένας ιερέας στην περιοχή ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι η ασθένεια έχει πλήξει πολλά χωριά στην περιοχή του και ότι ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνά ήδη τους 100.

Η Κινσάσα έστειλε μια ομάδα ειδικών υπό τον υπουργό Υγείας Φελίξ Καμπάνγκε Νούμπι στην επαρχία Εκουατέρ, έπειτα από τα δημοσιεύματα για δεκάδες θανάτους.

Το ξέσπασμα της ασθένειας άρχισε στην ίδια απομακρυσμένη επαρχία —μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από ζούγκλα— όπου είχε καταγραφεί και το πρώτο κρούσμα του Έμπολα εν έτει 1976. Το γεγονός αυτό τροφοδότησε τους φόβους ότι πρόκειται για ξέσπασμα της ίδια ασθένειας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.350 ανθρώπους στη δυτική Αφρική.

Τα συμπτώματα των δύο ασθενειών είναι παρόμοια· περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και εσωτερική αιμορραγία. Ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας του ιού της αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας είναι πολύ χαμηλότερο από ότι αυτό της τρέχουσας επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική (12% έναντι σχεδόν 60%).

Ο ΠΟΥ, ο οποίος είχε στείλει απεσταλμένους χθες μαζί με τους Κονγκολέζους ειδικούς στην περιοχή, ανέφεραν ότι τέσσερα δείγματα θα μεταφερθούν από την πόλη Μποεντέ στην Κινσάσα για να υποβληθούν σε συμπληρωματικές εξετάσεις.