ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργότερη εμπλοκή του ΟΗΕ στο Κυπριακό

Δημοσίευση 24 Αυγούστου 2014, 17:36 / Ανανεώθηκε 24 Αυγούστου 2014, 17:36
Ενεργότερη εμπλοκή του ΟΗΕ στο Κυπριακό
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι χαιρέτισε τον διορισμό του Νορβηγού Εσπεν Μπαρτ Εϊντε στην θέση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι χαιρέτισε τον διορισμό του Νορβηγού Εσπεν Μπαρτ Εϊντε στην θέση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, λέγοντας ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη που θα οδηγήσει στην ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Οζερσάι δήλωσε ότι είναι θετικό το γεγονός πως ο κ. Εϊντε κατάγεται από τη Νορβηγία, που είναι μεν ευρωπαϊκή χώρα αλλά δεν είναι όμως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι εξαρτάται από τις δύο πλευρές κατά πόσο η διαδικασία θα στεφθεί με επιτυχία και πρόσθεσε ότι ο διορισμός Ειδικού Συμβούλου θα έχει θετικό αντίκτυπο στην διαδικασία.

Είπε ότι από τον Φεβρουάριο υπάρχουν δυσκολίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά καταθέτει προτάσεις που κινούνται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ και οι οποίες δεν είναι συμβατές με τις έννοιες της διζωνικότητας και της πολιτικής ισότητας.

Είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει από το νέο Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα να υπερασπιστεί αυτές τις παραμέτρους του ΟΗΕ, αλλά και τις συγκλίσεις.