ΔΙΕΘΝΗ

Μειώθηκε η δημοτικότητα του Ολάντ

Δημοσίευση 25 Αυγούστου 2014, 08:49 / Ανανεώθηκε 25 Αυγούστου 2014, 08:49
Μειώθηκε η δημοτικότητα του Ολάντ
Facebook Twitter Whatsapp

Στο 36% μειώθηκε η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Γαλλίας​ Μανουέλ Βαλς ενώ του Φρανσουά Ολάντ μειώθηκε στο 17%.

Στο 36% μειώθηκε η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ενώ του Φρανσουά Ολάντ μειώθηκε στο 17%.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή το ποσοστό δημοτικότητας του Βαλς μειώνεται κατά 9% μέχρι στιγμής τον Αύγουστο, έπειτα από την μείωση κατά 6% τον Ιούλιο και 5% τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι η πτώση της έχει φθάσει τις 20 εκατοστιαίες μονάδες μέσα σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του IFOP που δημοσίευσε η Journal du Dimanche.

Ο Ολάντ, το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου βρίσκεται στο 17% —είναι μειωμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα— παραμένει ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην Ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, από το 1958 και μετά. 

Η ανεργία βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα αργή. Η μείωση του ποσοστού δημοτικότητας του Βαλς είναι υψηλότερη στους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς (-15% σε έναν μήνα), ενώ η μείωση είναι επίσης σημαντική στους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών (-11%) και τους υποστηρικτές της Αριστεράς (-9%) 

Η δημοσκόπηση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ημέρες μετά τη δέσμευση του Ολάντ ότι θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και στο φορολογικό σύστημα για να μειώσει την πίεση που δέχονται τα φτωχότερα νοικοκυριά, που πάντως συνοδεύτηκε από τη δήλωσή του πως δεν θα υπαναχωρήσει από την φίλα προσκείμενη στις επιχειρήσεις οικονομική πολιτική που ασκεί. 

Εξάλλου χθες ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν συντάχθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, επικρίνοντας την πολιτική λιτότητας που ασκεί η κυβέρνηση και καλώντας τη Γαλλία να υψώσει το ανάστημά της έναντι της εμμονής της Γερμανίας στη δημοσιονομική πειθαρχία, επιλέγοντας αντιθέτως πολιτικές που θα τονώσουν την κατανάλωση των νοικοκυριών. 

«Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της πολιτικής που βασίζεται στην τόνωση της προσφοράς, η οποία ακολουθείται τα τελευταία δύο χρόνια, χρειάζεται να αναζωογονήσουμε τη ζήτηση. Δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτε στους Γάλλους, αν δεν έχουν αρκετό εισόδημα», δήλωσε ο Αμόν. «Η κυρία Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να είναι αυτή που καθορίζει την πορεία της Ευρώπης», πρόσθεσε. 

Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ο Αρνό Μοντεμπούρ είχε δηλώσει ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της στραγγαλίζουν την ανάπτυξη. Και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εξάλλου τάχθηκε υπέρ μιας πιο μετριασμένης προσπάθειας για την μείωση του ελλείμματος, προειδοποιώντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να «παγιδευτεί σε έναν κύκλο ασθενικής ανάπτυξης ή ύφεσης».