ΔΙΕΘΝΗ

Αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ - Ρωσίας και προέλαση αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία

Δημοσίευση 28 Αυγούστου 2014, 18:21 / Ανανεώθηκε 29 Αυγούστου 2014, 01:06
Αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ - Ρωσίας και προέλαση αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία
Facebook Twitter Whatsapp

Στην παραδοχή ότι οι αυτονομιστές βρίσκονται στην αντεπίθεση στην ανατολική Ουκρανία προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην παραδοχή ότι οι αυτονομιστές βρίσκονται στην αντεπίθεση στην ανατολική Ουκρανία προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο. Την ίδια ώρα ΝΑΤΟ και ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι επεμβαίνει ανοιχτά στον εμφύλιο μεταξύ αυτονομιστών και του Κιέβου.

Σε δηλώσεις του κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας επεσήμανε πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη (...) αλλά διαχειρίσιμη», όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Interfax.

Όπως είπε ο Ποροσένκο, οι ρώσοι «ήρθαν να σώσουν τους αυτονομιστές, έπειτα από τις πρόσφατες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται έπειτα από την απώλεια της στρατηγικής σημασίας πόλης Νοβοαζόβσκ, η οποία έπεσε στα χέρια των αυτονομιστών, ανοίγοντας το δρόμο για την Μαριούπολη.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο επεσήμανε πως ο στρατός αναδιοργανώνεται για να υπερασπιστεί τη Μαριούπολη.

«Ο ουκρανικός στρατός έλαβε ενισχύσεις και ετοιμάζει σχέδια για αντεπίθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το Συμβούλιο αποφάσισε να τεθεί εκ νέου σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο το μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε καταργήσει την υποχρεωτική στράτευση των αρρένων πολιτών της χώρας άνω των 18 ετών πριν από έναν χρόνο, στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη δημιουργία ενός εντελώς επαγγελματικού στρατού.

Το Συμβούλιο ανέφερε ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν θα σταλούν στις εμπόλεμες ζώνες, αλλά δεν διευκρίνισε τη διάρκεια της θητείας τους, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο εκπρόσωπος του Ποροσένκο, ανέφερε στο Twitter πως το μήνυμα του προέδρου στους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας ήταν το ακόλουθο: «Μπορούμε να αμυνθούμε. Το βασικό είναι να μην υπάρξει πανικός».

Το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για πάνω από 1.000 στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα σχετικές εικόνες από κατασκοπευτικό δορυφόρο.

Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας - ΗΠΑ​

Από την πλευρά της η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι δρουν ρωσικά στρατεύματα επί ουκρανικού εδάφους.

«Παρατηρήσαμε ότι εκτοξεύονται αυτές οι ψευδείς φήμες και είμαστε υποχρεωμένοι να απογοητεύσουμε τους υπερπόντιους επινοητές τους και τους ελάχιστους απολογητές τους στη Ρωσία» ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το υλικό δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Κατά την τοποθέτηση της στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η  πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις» στην ανατολική Ουκρανία.

Η Πάουερ παρουσίαζε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας έναν κατάλογο των στοιχείων που «δείχνουν μια άμεση εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών», και πρόσθεσε ότι «μπροστά σε αυτήν την απειλή, το να μην αντιδράσουμε θα στοίχιζε πολύ ακριβά».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έστειλαν στην Ουκρανία «δεκάδες συμβούλους» και τον ουκρανικό στρατό να «βομβαρδίσει πολίτες» σε περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές.

«Το μήνυμά μου στην Ουάσιγκτον είναι το εξής: σταματήστε να αναμιγνύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών» τόνισε.

Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, οι πρεσβευτές των 28 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ​ και εκπρόσωποι της Ουκρανίας θα έχουν έκτακτη συνάντηση αύριο για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Η συνάντηση γίνεται έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας.