ΔΙΕΘΝΗ

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Ταβουρβούρ στην Παπούα Νέα Γουινέα

Δημοσίευση 29 Αυγούστου 2014, 10:01 / Ανανεώθηκε 29 Αυγούστου 2014, 10:01
«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Ταβουρβούρ στην Παπούα Νέα Γουινέα
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα σύννεφο καυτής στάχτης και πέτρες άρχισε να εκτοξεύει σήμερα το ηφαίστειο Ταβουρβούρ στην ανατολική Παπούα Νέα Γουινέα.

Ένα σύννεφο καυτής στάχτης και πέτρες άρχισε να εκτοξεύει σήμερα το ηφαίστειο Ταβουρβούρ στην ανατολική Παπούα Νέα Γουινέα,  απειλώντας τα γύρω χωριά και δημιουργώντας προβλήματα στις αερομεταφορές στον Ειρηνικό, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

έκρηξη άρχισε αργά πριν μετατραπεί σε έκρηξη ασθενούς ισχύος, εκσφενδονίζοντας καυτή στάχτη και συνοδεύεται από τους θορύβους της έκρηξης και υπόκωφο βουητό", ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο ηφαιστειακής δραστηριότητας της Ραμπαούλ.

Οι αρχές εκκένωσαν τα χωριά που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο και οι κάτοικοι της Ραμπαούλ, της οποίας οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από στάχτη έλαβαν οδηγίες να λάβουν προφυλάξεις. Οι αρχές δεν ανέφεραν τραυματίες ούτε σημαντικές υλικές ζημιές.

"Η κατάσταση έχει κάπως ηρεμήσει εκτός από το βουητό που παραμένει, καθώς το ηφαίστειο εκτοξεύει πέτρες", σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο PNGloop.

Σύμφωνα με το Κέντρο Παρατήρησης ηφαιστειακής στάχτης του Ντάργουιν στην Αυστραλία, το σύννεφο μετακινείται προς τα νοτιο-ανατολικά, προς τα νησιά του Σολομώντα και μετά προς το αρχιπέλαγος Βανουάτου. Αναμένεται να διασχίσει τον αυστραλιανό εναέριο χώρο, χωρίς να περάσει πάνω από το νησί.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρία Qantas έχει ήδη αλλάξει την πορεία τριών πτήσεών της.

Το ηφαίστειο, ύψους 688 μέτρων, έχει ξυπνήσει αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες.