ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ο Ομπάμα τηρεί εχθρική στάση απέναντι στη Ρωσία

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2014, 08:15 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2014, 08:15
Πούτιν: Ο Ομπάμα τηρεί εχθρική στάση απέναντι στη Ρωσία
Facebook Twitter Whatsapp

Κατηγορίες κατά του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα Politika.

Κατηγορίες κατά του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα Politika.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι τηρεί "εχθρική" στάση απέναντι στη Ρωσία, και προειδοποιεί επίσης τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τους κινδύνους που θέτουν "οι απόπειρες άσκησης εκβιασμών επί της Ρωσίας" για "τη στρατηγική σταθερότητα" του κόσμου.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται μερικές ώρες πριν από την άφιξη του Πούτιν στο Βελιγράδι για επίσημη επίσκεψη άκρως συμβολική στη σλαβική χώρα, ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος είχε συμπεριλάβει ανάμεσα στις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές, την "επίθεση της Ρωσίας στην Ευρώπη" όπως την είχε αποκαλέσει, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση. 

Παράλληλα ο Πούτιν ζήτησε από την Ουάσινγκτον να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας αντί να καταφεύγει στην άσκηση πίεσης. 

Υπογράμμισε ότι στην περίπτωση αυτή η Ρωσία είναι ανοικτή στην συμφιλίωση. "Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με βάση τις αρχές της ισότητας και του σοβαρού συνυπολογισμού των συμφερόντων της άλλης πλευράς". 

"Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα καταλάβουν τον απερίσκεπτο χαρακτήρα της απόπειρας άσκησης εκβιασμών επί της Ρωσίας" και "ότι θα θυμηθούν πως η διχόνοια μεταξύ των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων μπορεί να έχει επιπτώσεις στη στρατηγική σταθερότητα" του κόσμου, προειδοποίησε ο Πούτιν. 

Κατηγόρησε συγκεκριμένα τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν την κρίση στην Ουκρανία και στη συνέχεια απέδωσαν την ευθύνη στη Ρωσία.
"Η Ουάσινγκτον υποστήριξε ενεργά τη Μαϊντάν", το κύμα διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, κατά του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς "και άρχισε να κατηγορεί τη Ρωσία όταν οι προστατευόμενοι της στο Κίεβο, λόγω του ακραίου εθνικισμού τους, έστρεψαν εναντίον τους μεγάλο μέρος της Ουκρανίας και ώθησαν τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο".