ΔΙΕΘΝΗ

Νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία φτιάχνει η Ρωσία

Δημοσίευση 1 Δεκεμβρίου 2014, 19:44 / Ανανεώθηκε 1 Δεκεμβρίου 2014, 20:14
Νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία φτιάχνει η Ρωσία
Facebook Twitter Whatsapp

«Η Ρωσία είναι αναγκασμένη να αποσυρθεί από το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, λόγω της απροθυμίας της ΕΕ να το στηρίξει» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη  συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομολογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

«Η Ρωσία είναι αναγκασμένη να αποσυρθεί από το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, λόγω της απροθυμίας της ΕΕ να το στηρίξει» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη  συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομολογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Gazprom ανακοίνωσε πως θα κατασκευαστεί νέος αγωγός στη Μαύρη Θάλασσα.

«Πιστεύουμε πως η στάση της Κομισιόν είναι αντιπαραγωγική. Για την ακρίβεια η Επιτροπή όχι μόνο δεν βοήθησε το σχέδιο, αλλά δημιούργησε εμπόδια» είπε χαρακτηριστικά o Βλαντιμίρ Πούτιν

Σύμφωνα με τον Πούτιν, το ρωσικό φυσικό αέριο «θα κατευθυνθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου, γεγονός που θα επιτευχθεί, ανάμεσα σε άλλα, μέσω της προωήθησης και επιτάχυνσης της υλοποίησης σχεδίων, που περιλαμβάνουν και υγροποιημένο αέριο.

«Θα προωθήσουμε άλλες αγορές και η Ευρώπη δεν θα λάβει αυτές τις ποσότητες, τουλάχιστον όχι από τη Ρωσία», δήλωσε ο Πούτιν και προσέθεσε: «Πιστεύουμε πως αυτό δεν συνάδει με τα οικονομικά συμφέροντα των ευρωπαίων, και βλάπτει τη διμερή συνεργασία. Αλλά αυτή είναι η επιλογή των φίλων μας».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε πως κατασκευή του μέρους του αγωγού που διαπερνάει τη Μαύρη Θάλασσα πρέπει να προχωρήσει, αφήνοντας αιχμές κατά της Βουλγαρίας.

«Το να επενδύεις εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε έναν αγωγό που θα σταματήσει στη Βουλγαρία είναι τρελό, ελπίζω πως όλοι θα το καταλάβουν». 

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πούτιν, η Βουλγαρία δεν δρα ως ανεξάρτητο κράτος.

Αιτία των αιχμών του, είναι η καθυστέρηση που δείχνει η Σόφια στην έναρξη κατασκευής του αγωγού και συμβούλευσε την κυβέρνηση της χώρας να «διεκδικήσει τα κέρδη από την Κομισιόν τα κέρδη που θα είχε από τον South Stream».

Ενεργειακές συμφωνίες με την Τουρκία

Ο Πούτιν διαμήνυσε πως οι ροές φυσικού αερίου θα κατευθυνούν προς άλλους πελάτες της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η χώρα θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Τουρκία κατά 3 δισ. κυβικά μέτρα, διαμέσου του αγωγού Blue Stream. Το περασμένο έτος, η Τουρκία έλαβε 13,7 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα ο Πούτιν ανακοίνωσε πως η Gazprom θα προχωρήσει σε έκπτωση 6% στο φυσικό αέριο προς την Τουρκία αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2015.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Gazprom ανακοίνωσε την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και θα φτάνει στην Τουρκία.

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός θα έχει χωρητικότητα 63 δισ. κ.μ., ενώ το σχέδιο θα περιλαμβάνει και την κατασκευή ειδικού κόμβου διανομής φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η κατασκευή του αγωγού θα πραγματοποιηθεί από τη Gazprom ενώ, όπως είπε ο Αλεξέι Μίλερ η εταιρεία θα σκεφτεί προσφορές από τουρκικές εταιρείες για συμμετοχή στο πρότζεκτ.