ΔΙΕΘΝΗ

Αιματηρές επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Δημοσίευση 4 Δεκεμβρίου 2014, 20:22 / Ανανεώθηκε 4 Δεκεμβρίου 2014, 20:22
Αιματηρές επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία
Facebook Twitter Whatsapp

Νέες επιθέσεις εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ σε δύο πόλεις στη Νιγηρία και σε ένα ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου.

Νέες επιθέσεις εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ σε δύο πόλεις στη Νιγηρία και σε ένα ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου.

Οι δράστες αρχικά επιτέθηκαν στην πόλη Μπατζούγκα στην πολιτεία Γκόμπε, όμως εκδιώχθηκαν από τον στρατό και στη συνέχεια εξαπέλυσαν επίθεση στην πόλη Ασάκα που βρίσκεται κοντά, αλλά και στο γαλλικό εργοστάσιο το οποίο είχαν λεηλατήσει και στις 4 Νοεμβρίου.

Οι σημερινές επιθέσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων λεηλάτησαν τράπεζες, έκλεψαν οχήματα και φάρμακα, μοιάζουν να εντάσσονταν σε μια προσπάθεια της ισλαμιστικής οργάνωσης να ανεφοδιαστεί.

Αν και στο εργοστάσιο δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο απολογισμός των άλλων επιθέσεων, όπου μαχητές της Μπόκο Χαράμ συγκρούστηκαν με τον νιγηριανό στρατό.

Σήμερα το πρωί στις 07:00 (08:00 ώρα Ελλάδας) δεκάδες ένοπλοι που φορούσαν στολές αγγαρείας του στρατού εισέβαλαν στην Μπατζούγκα με 20 οχήματα.

Οι δράστες, που φώναζαν «Αλλάχου Άκμπαρ» (ο θεός είναι μεγάλος), άρχισαν να πυροβολούν προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα προτού εμπλακούν σε μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας επί τρεις ώρες, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς την Ασάκα, πέντε χιλιόμετρα πιο μακριά, ανατινάζοντας μια γέφυρα για να εμποδίσουν την αποστολή ενισχύσεων.

Στην πόλη σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών με τον στρατό, όπως οι δυνάμεις ασφαλείας γρήγορα υποχώρησαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Μετά οι αντάρτες «κατευθύνθηκαν προς το εργοστάσιο τσιμέντου», είπε ένας κάτοικος της πόλης.

Το εργοστάσιο της εταιρείας Lafarge, που κατασκευάστηκε το 1976, είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής τσιμέντου στη βόρεια Νιγηρία και σε αυτό εργάζονται περίπου 500 άνθρωποι, αδιευκρίνιστος αριθμός από τους οποίους είναι αλλοδαποί.

«Πήραν πολλά οχήματα 4x4, επίσης πήγαν στην κλινική του εργοστασίου απ’ όπου έκλεψαν ένα ασθενοφόρο και φάρμακα», πρόσθεσε ο ίδιος μάρτυρας, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα καθώς το προσωπικό είχε απομακρυνθεί από το εργοστάσιο μόλις πληροφορήθηκε την επίθεση στην Ασάκα.