ΔΙΕΘΝΗ

Νέα μέτρα κατά της διαφθοράς από τον Ρέντσι

Δημοσίευση 9 Δεκεμβρίου 2014, 22:03 / Ανανεώθηκε 9 Δεκεμβρίου 2014, 22:03
Νέα μέτρα κατά της διαφθοράς από τον Ρέντσι
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα μέτρα κατά της διαφθοράς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Νέα μέτρα κατά της διαφθοράς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Η κίνηση του αυτή χαρακτηρίζεται ήδη μια πρώτη «απάντηση» στις αποκαλύψεις περί διαβλητής ανάθεσης εργολαβιών από την τοπική αυτοδιοίκηση στη Ρώμη, σε συνεταιρισμούς που συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα.

Τα τέσσερα κυριότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ρέντσι προβλέπουν την αύξηση της ελάχιστης ποινής για αδικήματα διαφθοράς από τα τέσσερα χρόνια φυλάκιση στα έξι χρόνια κάθειρξη· την κατάσχεση όλης της ακίνητης περιουσίας που διαπιστώνεται ότι αποκτήθηκε με παράνομες οικονομικές δοσοληψίες· την επιστροφή των σχετικών χρηματικών ποσών που τυχόν αποκτήθηκαν· και τέλος, την επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος μετά το οποίο θα θεωρείται ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

«Οι διεφθαρμένοι στο εξής θα καλούνται να επιστρέφουν ως και την τελευταία δεκάρα που έχουν κλέψει», τόνισε ο Ρέντσι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, στο οποίο παρέπεμψε μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η παρουσίαση και η έγκριση των μέτρων αυτών αναμένεται να γίνει στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ανέφερε επίσης ότι σε σύνολο 50.000 κρατουμένων που βρίσκονται στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, μόνον διακόσιοι πενήντα επτά έχουν καταδικασθεί, με οριστική ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αδικήματα διαφθοράς.