ΔΙΕΘΝΗ

Luxleaks: Νέες αποκαλύψεις, νέα πίεση σε Γιουνκέρ

Δημοσίευση 10 Δεκεμβρίου 2014, 17:02 / Ανανεώθηκε 10 Δεκεμβρίου 2014, 17:02
Luxleaks: Νέες αποκαλύψεις, νέα πίεση σε Γιουνκέρ
Facebook Twitter Whatsapp

Νέες πιέσεις αντιμετωπίζει ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έπειτα από νέα στοιχεία για το σκάνδαλο LuxLeaks που επιβεβαιώνει την έκταση των πρακτικών φοροδιαφυγής προς όφελος πολυεθνικών που εφαρμόζονταν από το Λουξεμβούργο όταν ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πρωθυπουργός.

Νέες πιέσεις αντιμετωπίζει ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έπειτα από νέα στοιχεία για το σκάνδαλο LuxLeaks που επιβεβαιώνει την έκταση των πρακτικών φοροδιαφυγής προς όφελος πολυεθνικών που εφαρμόζονταν από το Λουξεμβούργο όταν ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πρωθυπουργός.

Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν χθες, Τρίτη, το βράδυ νέες πληροφορίες για αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες από το 2009 ως το 2013, προέβησαν σε περίπλοκες αναδιαρθρώσεις και διοχέτευσαν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε θυγατρικές τους στο Λουξεμβούργο οι οποίες είχαν συμφωνήσει να καταβάλουν φόρους χαμηλότερους από 1%.

Αυτό το νέο κύμα του σκανδάλου LuxLeaks ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν από την επίσημη ορκωμοσία του συνόλου της Επιτροπής Γιούνκερ ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

«Αντικειμενικά είμαι εξασθενημένος, επειδή το LuxLeaks κάνει κάποιον να πιστεύει ότι είχα συμμετάσχει σε ελιγμούς που δεν ανταποκρίνονται στους στοιχειώδεις κανόνες της δεοντολογίας και της ηθικής», παραδέχεται σήμερα ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

Ο Γιουνκέρ υπερασπίζεται τον εαυτό του υπενθυμίζοντας πως 22 από τις 28 χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν την πρακτική του tax ruling, η οποία επιτρέπει σε μια πολυεθνική επιχείρηση να ζητεί εκ των προτέρων από μια χώρα να της γνωστοποιήσει πώς θα αντιμετωπισθεί φορολογικά. «Δεν θα ήθελα να με αντιμετωπίσουν μεμονωμένα. (...) Όλοι φταίξαμε, διότι δεν αντιδράσαμε στην ανισότητα των εθνικών φορολογικών προδιαγραφών που επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρείες να βρίσκουν ένα μαύρο θάλαμο στον οποίο να δρουν», τονίζει.

«Θέλω να πιστεύω ότι η αξιοπιστία μου δεν έχει κηλιδωθεί», λέει σε μια άλλη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ.

Το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε σήμερα ότι το σύστημά του να εκδίδει tax rulings για τις εταιρείες, αναφέροντάς τους πώς οι φορολογικές αρχές θα αντιμετωπίσουν τις συναλλαγές τους, ήταν «σύμφωνη με τη διεθνή και την εθνική νομοθεσία».

Διαβεβαιώνοντας πως μια «πιο δίκαιη φορολόγηση» περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του προγράμματος του Γιουνκέρ, ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής υποστήριξε σήμερα πως «δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή πορείας εξαιτίας αυτού που συνέβη. Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι δεσμευμένος 100% στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης».