ΔΙΕΘΝΗ

Τσένι για την έκθεση με τα βασανιστήρια: «Είναι γεμάτη μ@@@κίες»

Δημοσίευση 11 Δεκεμβρίου 2014, 18:29 / Ανανεώθηκε 11 Δεκεμβρίου 2014, 18:30
Τσένι για την έκθεση με τα βασανιστήρια: «Είναι γεμάτη μ@@@κίες»
Facebook Twitter Whatsapp

Μετ' επιτάσεως και με τρόπο εμφατικό απέρριψε το περιεχόμενο του πορίσματος για τα βασανιστήρια ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι. 

Μετ' επιτάσεως και με τρόπο εμφατικό απέρριψε το περιεχόμενο του πορίσματος για τα βασανιστήρια ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι

«Πιστεύω ότι αυτή η έκθεση είναι ελεεινή. Μου φαίνεται ότι έχει πολλά λάθη», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Τσένι.  Υπενθυμίζεται ο Τσένι υπηρέτησε στη θέση του αντιπροέδρου υπό τον Τζορτζ Ου. Μπους από το 2001 ως το 2009, εποχή κατά την οποία η CIA εφάρμοζε το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας, τα βασανιστήρια της CIA εναντίον φερόμενων ως τρομοκρατών δεν συνέβαλαν στην εξασφάλιση καμίας χρήσιμης πληροφορίες. Η Επιτροπή Πληροφοριών επισημαίνει επίσης ότι η υπηρεσία παραπλάνησε τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και το Κογκρέσο αναφορικά με το πρόγραμμα προωθημένων μεθόδων ανάκρισης που χρησιμοποιούσε.

«Με συγχωρείτε, η έκθεση αυτή είναι γεμάτη μ@@@κίες», είπε ο Τσένι και προσέθεσε: 

«Δεν έκαναν καν τον κόπο να ρωτήσουν τους ανθρώπους που εμπλέκονταν σε αυτό το πρόγραμμα. Ο ισχυρισμός που θέλει να περάσει η επιτροπή ότι με κάποιο τρόπο η υπηρεσία δρούσε ανεξέλεγκτα και ότι δεν μας ενημέρωνε –ότι δεν ενημέρωνε τον πρόεδρο– είναι σκέτο ψέμα».

Ο πρόεδρος Μπους «γνώριζε όλα όσα έπρεπε και ήθελε να γνωρίζει» σχετικά με το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA, πρόσθεσε.

«Γνώριζε τις μεθόδους (...) δεν έγινε καμία προσπάθεια από μέρους μου να του τα αποκρύψω (...). Ήταν πλήρως ενημερωμένος», σημείωσε ο Τσένι.

Παράλληλα ο Τσένι επεσήμανε ότι το ανακριτικό πρόγραμμα της CIA έσωσε ζωές και ότι η υπηρεσία αξίζει «επαίνους και όχι καταδίκες».

«Στην πραγματικότητα παρήγαγε χρήσιμες πληροφορίες που έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην επιτυχία μας να κρατήσουμε την χώρα ασφαλή από άλλες επιθέσεις», εξήγησε.

«Τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει (με τον Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, τον φερόμενο εγκέφαλο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου); Να τον φιλήσουμε στα μάγουλα και να του πούμε: “Σε παρακαλούμε, πες μας όσα γνωρίζεις”; Σίγουρα όχι», πρόσθεσε.