ΔΙΕΘΝΗ

Ολάντ: Η Γαλλία αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας

Δημοσίευση 5 Ιανουαρίου 2015, 16:31 / Ανανεώθηκε 5 Ιανουαρίου 2015, 16:31
Ολάντ: Η Γαλλία αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας
Facebook Twitter Whatsapp

Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη «εδώ και πολύ καιρό» με μια «σοβαρή» κρίση ταυτότητας τόνισε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καλώντας σε προάσπιση "των αξιών» της «Δημοκρατίας» και του γαλλικού «κοινωνικού μοντέλου», το οποίο αντιμετωπίζει «αμφισβητήσεις».

Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη «εδώ και πολύ καιρό» με μια «σοβαρή» κρίση ταυτότητας τόνισε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καλώντας σε προάσπιση "των αξιών» της «Δημοκρατίας» και του γαλλικού «κοινωνικού μοντέλου», το οποίο αντιμετωπίζει «αμφισβητήσεις».

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε πως αρνείται να δεχθεί ότι η χώρα «αντιμετωπίζει τον Άλλο όπως συνέβη σε ένα νεκροταφείο», αναφερόμενος στον σάλο που προκάλεσε χθες η άρνηση του δημάρχου ενός παρισινού προαστίου να κηδευτεί στο κοιμητήριο του προαστίου αυτού ένα βρέφος από τη μειονότητα των Ρομά, πυροδοτώντας αντιδράσεις αγανάκτησης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ερωτήθηκε από το ραδιοσταθμό France Inter εάν θεωρεί πως η χώρα του διέρχεται μια κρίση ταυτότητας. Απάντησε: «Ναι, και εδώ και πολύ καιρό. Ναι, και είναι σοβαρή. Ναι, και είναι βαριά, διότι το περιβάλλον είναι απειλητικό. Πρέπει λοιπόν να έχουμε ακλόνητη δύναμη, θαρραλέο φρόνημα».

«Υπήρχαν πάντοτε στην παλιά και σπουδαία χώρα μας εκείνοι οι οποίοι θεωρούσαν ότι έχει έλθει το τέλος του εθνικού μας πεπρωμένου, ότι έχουμε τελειώσει, ότι πρέπει να κλείσουμε την πόρτα, ότι δεν είμαστε πλέον ένα έθνος», επισήμανε ο Ολάντ.
Γεμάτη τέτοια παραδείγματα είναι για παράδειγμα «η λογοτεχνία, ακόμη και τούτη τη στιγμή», πρόσθεσε ο Ολάντ, αναφερόμενος στα βιβλία Η γαλλική αυτοκτονία (Le suicide français) του Ερίκ Ζεμούρ, το οποίο κυκλοφόρησε το περασμένο Φθινόπωρο, αλλά και το μυθιστόρημα Υποταγή (Soumission) του Μισέλ Ουελμπέκ, στο οποίο ο λογοτέχνης φαντάζεται μια Γαλλία που έχει εξισλαμιστεί.
Αλλά «υπάρχουν κι εκείνοι —πιο πολυάριθμοι ευτυχώς— οι οποίοι σε όλες τις περιόδους της ιστορίας θεωρούσαν ότι η Γαλλία οφείλει να προοδεύσει, ότι οφείλει να αντέξει, ότι έχει αξίες», συνέχισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ πάντως παραδέχθηκε πως υφίστανται «λόγοι να θεωρούμε πως υπάρχουν σοβαρές απειλές», αναφερόμενος ιδίως στις «τρομοκρατικές απειλές».

Διάφορα πρόσφατα γεγονότα ανακίνησαν φόβους περί επιθέσεων ισλαμιστών στη χώρα αυτή: την 20η Δεκεμβρίου, ένας άνδρας επιτέθηκε σε αστυνομικούς μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα στην κεντρική Γαλλία κραυγάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πριν σκοτωθεί. Την επομένη στη Ντιζόν, στην ανατολική Γαλλία, ένας μουσουλμάνος με προβλήματα ψυχικής υγείας έπεσε με αυτοκίνητο πάνω σε πολίτες, τραυματίζοντας 11 ανθρώπους.

«Τα φαινόμενα αυτά υπάρχουν, δεν θέλω να πω "δεν πρέπει να κάνουμε τίποτε", αλλά ταυτόχρονα, πώς να αντιδράσουμε; Στρεφόμενος ο ένας εναντίον του άλλου; Δείχνοντας με το δάκτυλο μια θρησκεία και στιγματίζοντάς την; Η απάντησή μου είναι (να αντιδράσουμε με βάση) τις αρχές, τις αξίες, τις δυνάμεις που είναι οι δικές μας», πρόσθεσε ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας, αρνούμενος κατηγορηματικά πως η χώρα του είναι αντιμέτωπη με «έναν εσωτερικό εχθρό».