ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μέρκελ- Κάμερον για την μετανάστευση

Δημοσίευση 7 Ιανουαρίου 2015, 08:24 / Ανανεώθηκε 7 Ιανουαρίου 2015, 08:24
Συνάντηση Μέρκελ- Κάμερον για την μετανάστευση
Facebook Twitter Whatsapp

Συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ με κρίσιμο θέμα το ζήτημα της μετανάστευσης. 

Συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ με κρίσιμο θέμα το ζήτημα της μετανάστευσης. 

Με το μεταναστευτικό να προκαλεί ανησυχίες σε μεγάλο ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων, ο Κάμερον επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τους δεσμούς της χώρας του με την ΕΕ πριν το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί το 2017 , εφόσον επανεκλεγεί το κόμμα του Κάμερον, σχετικά με το εάν η Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ. 

«Όταν η Μέρκελ επισκέφτηκε πέρυσι το Λονδίνο, υπήρχε επίσης η προσδοκία ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού σχετικά με αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ. Δεν το έκανε τότε (η Μέρκελ) και σίγουρα δεν θα το κάνει τώρα», είπε ο Γκούντερ Κριχμπάουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής. 

Εν όψει των εκλογών στη Βρετανία που θα διεξαχθούν τον Μάιο και της πτώσης στη δημοτικότητα του κόμματός του, ο Κάμερον έχει κάνει το θέμα της μετανάστευσης ως κεντρικό άξονα προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη περισσότερων ψηφοφόρων. Το ευρωσκεπτιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και ορισμένοι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι οι Βρετανοί φοβούνται πως εργαζόμενοι από λιγότερο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης υποβαθμίζουν τους μισθούς, ενώ άλλοι έρχονται στη χώρα με σκοπό να λαμβάνουν κοινωνικές παροχές μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές στην πατρίδα τους. 

Η στήριξη σε αυτό το θέμα από την πλευρά της Μέρκελ είναι ζωτικής σημασίας εάν ο Κάμερον ελπίζει πως η ΕΕ θα συμφωνήσει με τις προτάσεις του. Ο Κριχμπάουμ δήλωσε ότι ο Βρετανός ηγέτης θα πρέπει να σταθεί αντιμέτωπος με τους ευρωσκεπτικιστές.

«Ο Κάμερον έχει περιέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση και βρίσκεται υπό τρομερή πίεση στο εσωτερικό του κόμματός του. Ωστόσο ο ίδιος έβαλε τον εαυτό του σε αυτή την κατάσταση», είπε ο ίδιος.