ΔΙΕΘΝΗ

Ρόλο μεσολαβητή για την κρίση στην Ουκρανία θέλει να αναλάβει η Σερβία

Δημοσίευση 22 Ιανουαρίου 2015, 22:01 / Ανανεώθηκε 22 Ιανουαρίου 2015, 16:02
Ρόλο μεσολαβητή για την κρίση στην Ουκρανία θέλει να αναλάβει η Σερβία
Facebook Twitter Whatsapp

Την άποψη πως η Σερβία δεν μπορεί να διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία διατύπωσε ο πρόεδρος της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Την άποψη πως η Σερβία δεν μπορεί να διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία διατύπωσε ο πρόεδρος της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Μιλώντας  στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC επεσήμανε πως πρόσφερε τις υπηρεσίες της χώρας του στην επίλυση της διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από την Ουκρανία.

Ο κ. Νίκολιτς, για τον οποίο ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός αναφέρει ότι είναι γνωστός για τον ευθύ, χωρίς περιστροφές, απλουστευμένο λόγο του, που τον οδηγεί σε διπλωματικές περιπέτειες, αυτή τη φορά πρόσφερε τις καλές υπηρεσίες της Σερβίας για την επίλυση της κρίσης που βαθαίνει.

«Νομίζω ότι αρκετοί πρόεδροι πρέπει να μείνουν κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο, να περάσουν μέρες μαζί μέχρι να καταλήξουν σε λύση» είπε ο κ. Νίκολιτς στο BBC για τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι πρέπει οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε μία λύση, επειδή από αυτούς εξαρτάται η τύχη δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το BBC εκτιμά ότι η Σερβία έχει σίγουρα τα προσόντα για να γίνει «έντιμος διαμεσολαβητής» στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία και αναφέρει ότι η χώρα μόλις συμπλήρωσε το πρώτο έτος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην ΕΕ, αλλά διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, παρά τις πιέσεις από Βρυξέλλες.

Η Σερβία, μόλις ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος επιτηρεί την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς παραδέχθηκε ότι η χώρα του είναι σε δύσκολη κατάσταση, επειδή οι δύο βασικοί της εταίροι είναι σε διαμάχη και τόνισε ότι θεωρεί πως πρόκειται για μεγάλη πρόκληση.

«Είναι σαν να έχει κάποιος δύο παιδιά, και να μην μπορεί να απαρνηθεί ένα από τα παιδιά του» ανέφερε.