ΔΙΕΘΝΗ

Μαζική διαδήλωση κατά των Χούτι στη Σαναά

Δημοσίευση 24 Ιανουαρίου 2015, 16:16 / Ανανεώθηκε 24 Ιανουαρίου 2015, 16:16
Μαζική διαδήλωση κατά των Χούτι στη Σαναά
Facebook Twitter Whatsapp

Χιλιάδες πολίτες της Υεμένης διαδήλωσαν σήμερα στη Σαναά κατά της ομάδας Χούτι.

 

Χιλιάδες πολίτες της Υεμένης διαδήλωσαν σήμερα στη Σαναά κατά της ομάδας Χούτι.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ένα πλήθος που εκτιμάται ότι έφθανε έως και τους 10.000 ανθρώπους πορεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Σαναά προς την οικία του Χάντι και πάλι πίσω, μία απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων, καταγγέλλοντας τόσο την ομάδα των σιιτών μουσουλμάνων Χούτι όσο και την κυρίαρχη σουνιτική Αλ Κάιντα.

"Να ζήσει ο λαός της Υεμένης. Όχι στους Χούτι και όχι στον Άφας", φώναζε το πλήθος, χρησιμοποιώντας ένα παρατσούκλι του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος ανατράπηκε το 2011 από μία εξέγερση που έθεσε τέρμα στην 33χρονη διακυβέρνησή του.

"Βγήκαμε σήμερα στους δρόμους για να καταγγείλουμε το πραξικόπημα και τον έλεγχο της πρωτεύουσας από τους παραστρατιωτικούς Χούτι", δήλωσε μία φοιτήτρια που συστήθηκε ως Μαϊμούνα, κρατώντας ένα πανό στο οποίο εξέφραζε τη διαμαρτυρία της για τα σχέδια να ενσωματωθούν μαχητές Χούτι στον στρατό.

Οι διαδηλωτές σταμάτησαν την κυκλοφορία μπροστά από το σπίτι του Χάντι, αποδοκίμασαν τους μαχητές Χούτι που βρίσκονταν στην περιοχή και φώναξαν "Φύγετε, Χούτι, φύγετε".

Μαχητές Χούτι εμπόδισαν διαδηλωτές να πλησιάσουν πολύ κοντά στην κατοικία του Χάντι, αλλά εκείνοι και η αστυνομία κράτησαν αποστάσεις και η διαδήλωση έληξε ειρηνικά, δήλωσαν μάρτυρες.

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες επαρχίες όπως η Ταΐζ, η Χοντέιντα, η αλ-Μπάιντα και η Ιμπ, δήλωσαν κάτοικοι.