ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ομπάμα ζητεί άδεια για να ξεκινήσει πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Δημοσίευση 11 Φεβρουαρίου 2015, 18:16 / Ανανεώθηκε 11 Φεβρουαρίου 2015, 18:16
Ο Ομπάμα ζητεί άδεια για να ξεκινήσει πόλεμο κατά των τζιχαντιστών
Facebook Twitter Whatsapp

Αίτημα για έγκριση χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του Ισλαμικού Κράτους έστειλε στο Κογκρέσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. 

Αίτημα για έγκριση χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του Ισλαμικού Κράτους έστειλε στο Κογκρέσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα

Σύμφωνα με το κείμενο, ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί να ανακληθεί η απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ο πόλεμος στο Ιράκ το 2002. 

Η πρότασή του όμως δεν ανακαλεί την Έγκριση περί Χρήσης Στρατιωτικής Δύναμης (AUMF) που είχε περάσει από το Κογκρέσο λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και αφορούσε την εκστρατεία εναντίον της Αλ Κάιντα και των παρακλαδιών της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με το Κογκρέσο για «τη βελτίωση και εν τέλει την ακύρωση» της AUMF του 2001. Σημείωσε ότι η θεσμοθέτηση ενός μέτρου που θα αφορά συγκεκριμένα την εκστρατεία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο για την αναπροσαρμογή του μέτρου του 2001.

Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται ότι θα προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί γενικά εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή ενώ πολλοί Ρεπουμπλικανοί αντιθέτως ζητούν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα εναντίον των τζιχαντιστών.