ΔΙΕΘΝΗ

CDU: Η Γερμανία μπορεί και πρέπει να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες

Δημοσίευση 15 Απριλίου 2015, 16:56 / Ανανεώθηκε 15 Απριλίου 2015, 16:56
CDU: Η Γερμανία μπορεί και πρέπει να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες
Facebook Twitter Whatsapp

Θέση ως προς το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης πήρε σήμερα το Βερολίνο δια υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος CDU της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. 

Θέση ως προς το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης πήρε σήμερα το Βερολίνο δια υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος CDU της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στη Bundestag, Φόλκερ Κάουντερ επεσήμανε σε συνέντευξή του στη Bild πως «η Γερμανία σαφώς θα μπορούσε να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες».

Σημειώνεται πως, η χώρα  αποτελεί τον πρώτο προορισμό των προσώπων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη με περισσότερους από 200.000 αιτούντες το 2014 (συν 60% σε σχέση με το 2013). 

«Οφείλουμε και μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό τον ανθρωπισμό», σημειώνει επίσης ο Κάουντερ απορρίπτοντας τις αξιώσεις των περιφερειακών κρατιδίων, τα οποία ζητούν από το ομοσπονδιακό κράτος αυξημένη οικονομική βοήθεια για την υποδοχή προσφύγων λέγοντας χαρακτηριστικά: 

Οι δήμοι και τα περιφερειακά κρατίδια έχουν ήδη λάβει (από το Βερολίνο) επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη φιλοξενία. Αυτά είναι πολλά χρήματα. Αν τα κρατίδια θέλουν περισσότερα μέσα, οφείλουν να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες και να απελαύνουν για παράδειγμα περισσότερους αιτούντες ασύλου μεταξύ αυτών στους οποίους έχουν αρνηθεί να χορηγήσουν άσυλο. Απαιτείται μια προσπάθεια από όλους

Η συρροή αιτούντων άσυλο έχει προκαλέσει ξενοφοβικές αντιδράσεις σε μερικές περιοχές, κυρίως στην ανατολική Γερμανία και ιδιαίτερα στην Δρέσδη, όπου το κίνημα Pegida διοργανώνει διαδηλώσεις κατά του ισλάμ και των προσφύγων.

Πολλά νοικοκυριά προσφύγων έχουν αποτελέσει στόχο επιθέσεων, όπως συνέβη στις αρχές του μήνα στο Τρέγκλιτς (στην ανατολική Γερμανία) όπου πυρπολήθηκε κτίριο . Προηγουμένως, ο δήμαρχος αυτής της κοινότητας των 2.700 κατοίκων, ο οποίος τασσόταν υπέρ της υποδοχής προσφύγων, είχε παραιτηθεί, κατόπιν απειλών από νεοναζί.