ΔΙΕΘΝΗ

Αγοράζει μαχητικά αεροσκάφη η Κροατία

Δημοσίευση 23 Απριλίου 2015, 12:18 / Ανανεώθηκε 23 Απριλίου 2015, 12:18
Αγοράζει μαχητικά αεροσκάφη η Κροατία
Facebook Twitter Whatsapp

Την αγορά μαχητικών αεροσκαφών εξετάζει η Κροατία και σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Άντε Κοτρομάνοβιτς θα εξεταστούν οι συνατότητες αγοράς αμερικανικών F-16 ή F-50 Fighting Falcon ή των σουηδικών μαχητικών Gripens. 

Την αγορά μαχητικών αεροσκαφών εξετάζει η Κροατία και σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Άντε Κοτρομάνοβιτς θα εξεταστούν οι συνατότητες αγοράς αμερικανικών F-16 ή F-50 Fighting Falcon ή των σουηδικών μαχητικών Gripens. 

«Συζήτησα με τον Σλοβάκο υπουργό Άμυνας, Μάρτιν Γκλβατς για την πιθανότητα οι δύο χώρες από κοινού να προσεγγίσουν πρόγραμμα προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών» ανέφερε ο κ. Κοτρομάνοβιτς από την πόλη Σπλιτ, όπου εγκαινίασε την έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού ASDA, παρουσία του Σλοβάκου ομολόγου του. 

“Θα εξετάσουμε διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, F-15, Gripen, F-50 - δεν είμαι ειδικός, αλλά θα διαπιστώσουμε τι είναι πιο προσιτό για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κροατίας, για το υπουργείο και την πολιτεία” συμπλήρωσε. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη εντατικές προετοιμασίες για την προμήθεια 16 αναγνωριστικών ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ και ότι η Κροατία αναμένει από την αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία που παράγει τα Black Hawk να υποβάλει προσφορά τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Κοτρομάνοβιτς είπε ακόμη ότι την επόμενη επταετία η Κροατία θα διαθέσει 1 δισ. δολ. για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων.
Εξήρε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία για τις εξαιρετικές επιδόσεις και τόνισε ότι λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Το 2014, οι εξαγωγές της κροατικής αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με το 2013, και κατά τα τρία τελευταία οικονομικά έτη, οι εξαγωγές εκτοξεύθηκαν κατά 70%, είπε.