ΔΙΕΘΝΗ

Αρχίζει η συζήτηση του εκλογικού νόμου στην Ιταλία εν μέσω αντιδράσεων

Δημοσίευση 28 Απριλίου 2015, 16:52 / Ανανεώθηκε 28 Απριλίου 2015, 16:52
Αρχίζει η συζήτηση του εκλογικού νόμου στην Ιταλία εν μέσω αντιδράσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του νέου εκλογικού νόμου στην Ιταλία.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του νέου εκλογικού νόμου στην Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε επιστολή του προς τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος απηύθυνε έκκληση για την υπερψήφισή του, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί θέμα «αξιοπρέπεια».

Η Βουλή καλείται από σήμερα να προχωρήσει στην έγκριση της μεταρρύθμισης και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί πιθανότατα στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Όμως η αριστερή πτέρυγα των «Δημοκρατικών» εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις, ενώ κάθετα αντίθετη είναι η πλειοψηφία της κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα του Βορρά, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο και το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει εκατό εκλογικές περιφέρειες σε όλη την Ιταλία, μπόνους εδρών για όποιο κόμμα ξεπερνά το 40% των ψήφων στην Βουλή ή -σε διαφορετική περίπτωση- προσφυγή σε δεύτερο γύρο. 

Το κατώτατο όριο ψήφων για την είσοδο των πολιτικών δυνάμεων στη βουλή τίθεται στο 3%, ενώ ο επικεφαλής των ψηφοδελτίων σε κάθε περιφέρεια θα επιλέγεται από τα κόμματα και θα είναι ο πρώτος που θα εκλέγεται βάσει του ποσοστού ψήφων που θα συγκεντρώνει το κάθε ψηφοδέλτιο.

Το τελευταίο σημείο έχει προκαλέσει την αρνητική αντίδραση εκπροσώπων της εσωκομματικής μειοψηφίας των Δημοκρατικών, στην οποία ανήκουν στελέχη όπως ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, η Ρόζι Μπίντι και ο Στέφανο Φασίνα, που θεωρούν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ουσιαστικότερου και ευρύτερου διαλόγου.