ΔΙΕΘΝΗ

Αθωώθηκαν 26 για τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ

Δημοσίευση 29 Απριλίου 2015, 22:01 / Ανανεώθηκε 29 Απριλίου 2015, 15:57
Αθωώθηκαν 26 για τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ
Facebook Twitter Whatsapp

Το Ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αθώωσε 26 πρόσωπα που δικάζονταν με την κατηγορία ότι ήταν επικεφαλής της ένωσης η οποία οργάνωσε τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου 2013 που συγκλόνισαν την Τουρκία, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αθώωσε 26 πρόσωπα που δικάζονταν με την κατηγορία ότι ήταν επικεφαλής της ένωσης η οποία οργάνωσε τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου 2013 που συγκλόνισαν την Τουρκία, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά την έναρξη της δίκης τους, τον Ιούνιο του 2014, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινές έως κάθειρξη 13 ετών κατά των μελών της ένωσης αυτής με την ονομασία Ταξίμ Αλληλεγγύη, κυρίως για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Η γενική γραμματέας της ένωσης Μουτσελά Γιαπιτζί ανέφερε «αθωωθήκαμε όλοι» προσθέτοντας ότι «ήταν μια παράλογη δίκη μοναδικός στόχος της οποίας ήταν να κάνει την Ταξίμ Αλληλεγγύη μια εγκληματική οργάνωση.

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αρχιτέκτονες, μηχανικοί και γιατροί, διώκονταν επειδή οργάνωσαν και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που κατεστάλησαν βίαια από τις δυνάμεις της τάξης.

Το κίνημα αμφισβήτησης άρχισε στα τέλη Μαΐου 2013 με την κινητοποίηση λίγων οικολόγων που ήταν αντίθετοι στην καταστροφή του περίφημου πλέον πάρκου Γκεζί, στις παρυφές της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Έπειτα από μια βίαιη επέμβαση των δυνάμεων της τάξης στις 31 Μαΐου, η μάχη αυτή μετατράπηκε σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα πολιτικής αμφισβήτησης κατά των αυταρχικών και ισλαμιστικών παρεκκλίσεων που καταλογίζονταν στον τότε πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επί τρεις εβδομάδες, περισσότεροι από 3,5 εκατ. Τούρκοι διαδήλωσαν σε μια δεκάδες πόλεις της χώρας. Οι διαδηλώσεις τους κατεστάλησαν σκληρά από τις δυνάμεις της τάξης και η καταστολή στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 8 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 8.000 τραυματίσθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν.