ΔΙΕΘΝΗ

Γάλλοι στρατιώτες βασάνιζαν νεαρά αγόρια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Δημοσίευση 29 Απριλίου 2015, 23:40 / Ανανεώθηκε 29 Απριλίου 2015, 23:40
Γάλλοι στρατιώτες βασάνιζαν νεαρά αγόρια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Facebook Twitter Whatsapp

Συγκλονίζουν τη Γαλλία οι καταγγελίες περί κακοποίησης παιδιών από στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μία υπόθεση για την οποία εισαγγελέας ήδη διέταξε έρευνα. 

Συγκλονίζουν τη Γαλλία οι καταγγελίες περί κακοποίησης παιδιών από στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μία υπόθεση για την οποία εισαγγελέας ήδη διέταξε έρευνα. 

Απαντώντας σε ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian σύμφωνα με το οποίο ένας υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ απομακρύνθηκε από την θέση του, καθώς αποκάλυψε στους εισαγγελείς μια εσωτερική έκθεση που αφορούσε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από Γάλλους στρατιώτες, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε: 

Μια προκαταρκτική έρευνα έχει ξεκινήσει από την Εισαγγελία του Παρισιού από την 31η Ιουλίου 2014. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το δημοσίευμα του Guardian επισημαίνει ότι η έκθεση περιλαμβάνει λεπτομερείς περιγραφές βιασμών και σοδομισμού εναντίον νεαρών αγοριών από Γάλλους στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στην χώρα και εργάζονταν μαζί με την ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.

Τα περιστατικά που καταγγέλλονται διαπράχθηκαν το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Ιουνίου 2014 σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών στο αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Μπανγκουί, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Γαλλία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί και θα επιβάλει την πιο σκληρή τιμωρία σε όσους αποδειχτούν υπαίτιοι, επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ επεσήμανε πως ένα στέλεχος του προσωπικού του οργανισμού παραδέχτηκε πως παρέδωσε στις γαλλικές αρχές μια εσωτερική έκθεση σχετικά με την έρευνα που διεξαγόταν για τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης από Γάλλους στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

«Η ανεπεξέργαστη εκδοχή της έκθεσης, όπως ομολόγησε ο υπάλληλος, δόθηκε ανεπίσημα από τον ίδιο στις γαλλικές αρχές τον περασμένο Ιούλιο, προτού την παραδώσει στο ανώτερο στέλεχος του γραφείου του Ύπατη Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα σε ανακοίνωση.

«Αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση του πρωτοκόλλου, η οποία όπως είναι γνωστό σε όλους τους αξιωματούχους της ΥΑ απαιτεί εξακρίβωση όλων των πληροφοριών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα θύματα, μάρτυρες και τους ανακριτές», προσθέτει.