ΔΙΕΘΝΗ

Το 81% των Γάλλων δεν θέλει ξανά υποψήφιο τον Ολάντ

Δημοσίευση 2 Μαΐου 2015, 17:51 / Ανανεώθηκε 2 Μαΐου 2015, 17:51
Το 81% των Γάλλων δεν θέλει ξανά υποψήφιο τον Ολάντ
Facebook Twitter Whatsapp

Άλλη μία δημοσκόπηση-ράπισμα για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.   

Άλλη μία δημοσκόπηση-ράπισμα για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.   

Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των Γάλλων δεν θα επιθυμούσαν να είναι εκ νέου υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017 εξαιτίας των κακών του επιδόσεων στον τομέα της οικονομίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ενόψει της τρίτης επετείου παραμονής του στην εξουσία αργότερα μέσα στο μήνα.

Η δημοσκόπηση, την οποία πραγματοποίησε το ινστιτούτο CSA για λογαριασμό της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Atlantico, έδειξε ότι το 81% των ερωτηθέντων βλέπουν αρνητικά τη θητεία του Ολάντ στην εξουσία.

«Οι λόγοι ποικίλλουν», λέει ο Ιβ-Μαρί Καν, ο επικεφαλής των πολιτικών δημοσκοπήσεων του CSA, σύμφωνα με την Atlantico, σημειώνοντας ότι «η έλλειψη επιδόσεων στην οικονομία και τις κοινωνικές υποθέσεις έχει σημαντικό αντίκτυπο, ενάμιση χρόνο μετά την εκπνοή της προθεσμίας για αντιστροφή της καμπύλης ανεργίας. Η αύξηση της δημοσιονομικής πίεσης και η μείωση της αγοραστικής δύναμης επίσης συμβάλλουν στο αρνητικό συναίσθημα».

Ο Ολάντ έχει επιτύχει την αύξηση του ποσοστού δημοτικότητάς του έπειτα από τους χειρισμούς του των επιθέσεων στο Παρίσι τον Ιανουάριο με το 32% των ερωτηθέντων σήμερα να εκτιμά ότι διαθέτει προεδρικές ικανότητες, όπως θάρρος και αποφασιστικότητα.

Ωστόσο, θα πρέπει να επιτύχει αποτελέσματα στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα ως βασική προϋπόθεση για τη διάρκεια του υψηλού ποσοστού αποδοχής του μέχρι τις επόμενες εκλογές, σχολιάζει ο Καν.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία αυξήθηκε εκ νέου τον Μάρτιο, γεγονός που δείχνει ότι τα οικονομικά στοιχεία που σταδιακά βελτιώνονται δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί σε ωφέλη στην αγορά εργασίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο Ολάντ έχει δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει νέα θητεία το 2017 αν το ποσοστό της ανεργίας δεν έχει μειωθεί αισθητά μέχρι τότε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Μάρτιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία ήταν 10,6% σε σχέση με το μέσο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη που ήταν 11,3%.