ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος στη Γαλλία: Δήμαρχος «φακέλωνε» τους μουσουλμάνους μαθητές

Δημοσίευση 5 Μαΐου 2015, 23:01 / Ανανεώθηκε 5 Μαΐου 2015, 17:52
Σάλος στη Γαλλία: Δήμαρχος «φακέλωνε» τους μουσουλμάνους μαθητές
Facebook Twitter Whatsapp

Σάλος έχει προκληθεί στη Γαλλία για το φακέλωμα των μουσουλμάνων μαθητών σε μια πόλη στο νοτιοδυτικό κομμάτι της χώρας.

Σάλος έχει προκληθεί στη Γαλλία για το φακέλωμα των μουσουλμάνων μαθητών σε μια πόλη στο νοτιοδυτικό κομμάτι της χώρας.

Οι γαλλικές αρχές έδωσαν εντολή για την διεξαγωγή έρευνας, μετά την δήλωση του δημάρχου του Μπεζιέ Ρομπέρ Μενάρ ότι συλλέγει στατιστικά στοιχεία για την θρησκεία των μαθητών του δήμου του.

Χθες το βράδυ ο δήμαρχος ο οποίος εξελέγη με την υποστήριξη του Εθνικού Μετώπου, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα κύρια ονόματα για να συλλέξει στατιστικά στοιχεία για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μαθητών του δήμου του.

Το «64,6%» των μαθητών ανήκει στο μουσουλμανικό θρήσκευμα, δήλωσε ο Μενάρ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Αυτοί είναι οι αριθμοί του δήμου μου. Συγγνώμη που το λέω, ο δήμαρχος έχει για κάθε τάξη τα ονόματα των παιδιών. Ξέρω ότι δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω. Συγγνώμη που το λέω, αλλά τα κύρια ονόματα δηλώνουν το θρήσκευμα. Αν πούμε το αντίθετο, θα είναι σα να αρνούμαστε την πραγματικότητα», απάντησε ο Μενάρ σε έναν χρήστη του Διαδικτύου ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες για το ποσοστό αυτό.

Αντιδράσεις στη Γαλλία

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων, καθώς στην Γαλλία απαγορεύεται η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις εθνότητες.

«Ντροπή στον δήμαρχο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε σημερινό μήνυμά του στο Twitter. «Η Δημοκρατία δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των παιδιών της», πρόσθεσε.

Ο Μενάρ «υπερέβη την κόκκινη γραμμή και έθεσε εαυτόν σκοπίμως εκτός των αξιών της Δημοκρατίας», δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, σημειώνοντας: «Το φακέλωμα αυτού του είδους απαγορεύεται από τον νόμο. Το φακέλωμα των παιδιών ανάλογα με το θρήσκευμά τους παραπέμπει στις πιο μελανές ώρες της ιστορίας μας».

Η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ υπενθύμισε επίσης ότι το φακέλωμα των μουσουλμάνων μαθητών βάσει του ονόματός τους είναι παράνομο και βαθύτατα αντιδημοκρατικό. «Σοκαρίστηκα, αηδίασα απ' αυτές τις δηλώσεις. Ο νόμος απαγορεύει το φακέλωμα αυτού του είδους. Επιπλέον μπορεί κανείς να ονομάζεται Μοχάμεντ χωρίς να είναι θρήσκος μουσουλμάνος», αντέδρασε παράλληλα ο Αμπνταλά Ζεκρί, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου κατά της Ισλαμοφοβίας στο Γαλλικό Συμβούλιο της Μουσουλμανικής Θρησκείας (CFCM).

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς κατήγγειλε σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα μετά τις νέες δηλώσεις του δημάρχου «μια ρατσιστική διάκριση», ενώ ο βουλευτής της δεξιάς Έλι Αμπούντ ανέφερε στο Twitter: «Φάκελοι μαθητών, θα πρέπει κύριε δήμαρχε να ντρέπεστε. Δεν βάζουμε ετικέτες στα παιδιά».

Με... παρελθόν ο δήμαρχος

Ο Μενάρ, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχει προκαλέσει πολλές πολεμικές από τον Μάρτιο του 2014 που εξελέγη δήμαρχος του Μπεζιέ.

Στο παρελθόν απαγόρευσε να κρεμούν εσώρουχα στα παράθυρα των σπιτιών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, ενώ αποφάσισε μια απαγόρευση της κυκλοφορίας για τους ανηλίκους.

Ο ίδιος είχε κάνει εκστρατεία με αφίσες που παρουσίαζαν ένα πιστόλι ως τον «νέο φίλο» των δημοτικών αστυνομικών της πόλης του, τους οποίους είχε μόλις εξοπλίσει με πυροβόλα όπλα.