ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση στρατιωτικής θητείας θέλουν οι Ελληνοκύπριοι

Δημοσίευση 18 Ιουνίου 2015, 23:01 / Ανανεώθηκε 18 Ιουνίου 2015, 17:08
Μείωση στρατιωτικής θητείας θέλουν οι Ελληνοκύπριοι
Facebook Twitter Whatsapp

Μπορεί να θεωρούν απαραίτητη την Εθνική Φρουρά (ΕΦ) οι Ελληνοκύπριοι, αλλά η πλειονότητα τους ζητά μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες -ή ακόμα και περισσότερο- από τους 24 που είναι σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που έγινε για λογαριασμό της οργάνωσης πολιτών «Πολιτεία».

Μπορεί να θεωρούν απαραίτητη την Εθνική Φρουρά (ΕΦ) οι Ελληνοκύπριοι, αλλά η πλειονότητα τους ζητά μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες -ή ακόμα και περισσότερο- από τους 24 που είναι σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που έγινε για λογαριασμό της οργάνωσης πολιτών «Πολιτεία».

Στο ερώτημα, εάν θεωρούν απαραίτητο ή όχι να υπάρχει Εθνική Φρουρά, το 79% απάντησε θετικά. Την ίδια ώρα, ωστόσο, στο επόμενο ερώτημα, το 47% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η στρατιωτική θητεία θα πρέπει να παραμείνει, αλλά να μειωθεί η χρονική διάρκειά της στους 14 μήνες, ενώ ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό (24%) δήλωσε ότι θα ήθελε να καταργηθεί εντελώς η στρατιωτική θητεία και να υπάρχει μόνο επαγγελματικός στρατός. Στην πλαίσιο της έρευνας τέθηκε και το ερώτημα κατά πόσο να μπορεί να γίνεται εξαγορά της θητείας, με το 89% ωστόσο να απαντά αρνητικά.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης πολιτών «Πολιτεία», Πέτρος Ζαρούνας, παρουσίασε και την πρόταση της οργάνωσης που θα καταθέσει για δημόσιο διάλογο για μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Μεταξύ άλλων, η «Πολιτεία προτείνει η στρατιωτική θητεία μειωθεί στους 14 μήνες, η ΕΦ να προχωρήσει σε πρόσληψη αριθμού επαγγελματιών οπλιτών, η πρόσληψη των επαγγελματιών οπλιτών να γίνεται κατόπιν κλήρωσης ανάμεσα σε όσους πληρούν τα σχετικά κριτήρια και υποβάλουν αίτηση, την εξαγορά μέρους της στρατιωτικής θητείας (6 μήνες) κ.ά.