ΔΙΕΘΝΗ

Εισαγγελική πρόταση για φυλάκιση στον πρώην λογιστή Άουσβιτς

Δημοσίευση 7 Ιουλίου 2015, 22:54 / Ανανεώθηκε 7 Ιουλίου 2015, 22:54
Εισαγγελική πρόταση για φυλάκιση στον πρώην λογιστή Άουσβιτς
Facebook Twitter Whatsapp

Ποινή φυλάκισης τριών ετών και έξι μηνών ζήτησε σήμερα η εισαγγελία να επιβληθεί στον Όσκαρ Γκρένινγκ, τον 94χρονο πρώην λογιστή του Άουσβιτς ηλικίας 94 ετών.

Ποινή φυλάκισης τριών ετών και έξι μηνών ζήτησε σήμερα η εισαγγελία να επιβληθεί στον Όσκαρ Γκρένινγκ, τον 94χρονο πρώην λογιστή του Άουσβιτς.

Ο Γκρένινγκ δικάζεται στη Γερμανία με την κατηγορία της «συνέργειας» στην εξόντωση 300.000 Ούγγρων Εβραίων στους θαλάμους αερίων.

Ο εισαγγελέας του Ανόβερο, Γενς Λέμαν, έλαβε υπόψη του από τη μία «την ελάχιστη συμβολή» του κατηγορουμένου και από την άλλη «τον σχεδόν απίστευτο αριθμό των θυμάτων» προκειμένου να καθορίσει το αίτημά του, σε μια δίκη που ενδεχομένως να είναι η τελευταία κατά την οποία κάθεται στο εδώλιο ένας πρώην ναζιστής.

«Αντιμετωπίζουμε εδώ ένα γεγονός που βρίσκεται στα όρια της ανθρώπινης φαντασίας» επέμεινε ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής έπειτα από μία ακροαματική διαδικασία που διήρκησε δυόμισι μήνες στο δικαστήριο του Λίνεμπουργκ (βόρεια).

Ο Λέμαν ζήτησε τη μικρότερη ποινή, καθώς η ποινή που επισύρουν οι κατηγορίες φθάνει έως και τα 15 έτη, σε βάρος του Όσκαρ Γκρένινγκ για το ρόλο που διαδραμάτισε στην «Επιχείρηση Ουγγαρία» την άνοιξη του 1944 όπου οι ναζί εκτέλεσαν τουλάχιστον 300.000 Ούγγρους Εβραίους αμέσως μόλις μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς.

Ο Γκρένινγκ κατατάχθηκε στα Waffen SS το 1941 και μεταφέρθηκε στη διοίκηση του στρατοπέδου του Άουσβιτς το 1942. Ο Γκρένινγκ ορκίζεται ότι δεν έχει δώσει ποτέ «ούτε ένα χαστούκι» σε οποιονδήποτε. Άλλωστε, το κατηγορητήριο δεν τού προσάπτει καμία άμεση βιαιοπραγία, ωστόσο τον τοποθετεί στην αλυσίδα του μηχανισμού εξόντωσης.

Κατηγορείται ότι άρπαζε τα χρήματα των εκτοπισμένων για να τα στείλει στο Βερολίνο και ότι παρέστη τουλάχιστον μία φορά στη διαδικασία της «επιλογής» στην είσοδο του στρατοπέδου για τον διαχωρισμό όσων ήσαν ικανοί προς εργασία και όσων προορίζονταν για άμεση εξόντωση.