ΔΙΕΘΝΗ

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Οι οικονομικοί μετανάστες να αναζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα που είναι ασφαλής

Δημοσίευση 3 Δεκεμβρίου 2015, 15:08 / Ανανεώθηκε 3 Δεκεμβρίου 2015, 15:08
Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Οι οικονομικοί μετανάστες να αναζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα που είναι ασφαλής
Facebook Twitter Whatsapp

Υποστηρικτικός απέναντι στην απόφαση να επιμηκυνθεί ακόμα περισσότερο ο φράχτης που υψώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υποστηρικτικός απέναντι στην απόφαση να επιμηκυνθεί ακόμα περισσότερο ο φράχτης που υψώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ εμφανίστηκε σημερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), που δημοσιεύθηκε, χθες, υπεραμύνθηκε της απόφασης για τον συρμάτινο φράχτη που υψώνει η χώρα του στα σύνορα με την Ελλάδα.

Ο κ. Πόποσκι ανέφερε ότι προς το παρόν το μήκος του υπό κατασκευή φράκτη θα φτάνει περίπου τα έξι χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν σκέψεις να κατασκευαστούν άλλα 15 χλμ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην κατασκευή του φράχτη οδήγησε η απόφαση ευρωπαϊκών κρατών να μην αποδέχονται οικονομικούς μετανάστες, γεγονός που επιβάλλει τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Στο ερώτημα γιατί η ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει π.χ. σε Πακιστανούς a priori να κάνουν αίτηση για άσυλο στη χώρα, εμποδίζοντάς τους να εισέλθουν, ο κ. Πόποσκι απαντά ως εξής: 

Γιατί δεν το κάνουν στην Ελλάδα; Όποιος θέλει να διαφύγει από τον πόλεμο, μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα που είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και είναι χώρα ασφαλής. 

Στο ερώτημα γιατί η ΠΓΔΜ ζητά την ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα με την Ελλάδα ο κ. Πόποσκι απαντά πως η μοναδική συνοριακή γραμμή της ζώνης Σένγκεν, που δεν προστατεύεται από τη Frontex, είναι τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
   
"Γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν περίπου χίλιοι μετανάστες άρχισαν να πετούν πέτρες στη συνοριακή αστυνομία της Μακεδονίας, θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν η Frontex έδινε δυναμικά το 'παρών'.

Τι έκαναν οι ελληνικές αρχές για να αποτρέψουν την επίθεση από το έδαφός τους σε γείτονα χώρα; Και τι άτομα είναι αυτά που ρίχνουν πέτρες στην αστυνομία για να τους επιτραπεί δια της βίας η είσοδος; Αυτό είναι απαράδεκτο.

Η παρουσία της Frontex θα ενίσχυε τη συνεργασία Ελλάδας και Μακεδονίας. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνεται ο έλεγχος ώστε η είσοδος να επιτρέπεται μόνο σε εκείνα τα άτομα που έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στην ΕΕ" κατέληξε ο κ. Πόποσκι.