ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Τεράστια νίκη για την ΕΕ αν εγκριθεί το σχέδιο για το κλίμα

Δημοσίευση 12 Δεκεμβρίου 2015, 19:37 / Ανανεώθηκε 12 Δεκεμβρίου 2015, 19:52
Κομισιόν: Τεράστια νίκη για την ΕΕ αν εγκριθεί το σχέδιο για το κλίμα
Facebook Twitter Whatsapp

''Τεράστια νίκη για την ΕΕ αν το σχέδιο για το κλίμα εγκριθεί'' τόνισε η εκπρόσωπός της Ανα Κάϊσα Ιτκόνεν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

''Τεράστια νίκη για την ΕΕ αν το σχέδιο για το κλίμα εγκριθεί'' τόνισε η εκπρόσωπός της Ανα Κάϊσα Ιτκόνεν.
 
Την ίδια στιγμή, μία ομάδα περίπου είκοσι χωρών, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία, δήλωσαν "ικανοποιημένες" από το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το οποίο παρουσίασε στο Παρίσι η γαλλική προεδρία της COP, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τη συμφωνία. Πιστεύουμε πως είναι ισορροπημένη και πως έχουν ληφθεί υπόψη τα συμφέροντά μας", δήλωσε στο AFP ο Γκουρντιάλ Σινγκ Νιτζάρ, ο εκπρόσωπος της ομάδας χωρών σε ανάπτυξη, της λεγόμενης "LMDC".

"Η Ινδία συμφωνεί, η Κίνα, συμφωνεί, η Σαουδική Αραβία συμφωνεί, η αραβική ομάδα συμφωνεί", είπε.

"Η LMDC έχει σοβαρές αντιρρήσεις αλλά μόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα έξω από τη διάσκεψη, όχι για τη συμφωνία!" χαριτολόγησε.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Ινδία κατέχει την τέταρτη θέση, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Είμαστε πολύ σίγουροι ότι (το κείμενο) θα εγκριθεί", δήλωσε από την πλευρά της στο AFP η Άνα-Καΐσα Ιτκόνεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Αν το σχέδιο υιοθετηθεί", "θα είναι μια τεράστια νίκη για την ΕΕ", είπε: "η συμφωνία καλύπτει όλες τις κύριες απαιτήσεις μας - είναι φιλόδοξη, είναι ισορροπημένη".

"Αν εγκριθεί στην ολομέλεια, θα είναι μια ιστορική επιτυχία, η πρώτη παγκόσμια και υποχρεωτική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή", πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.