ΔΙΕΘΝΗ

Συγκλίσεις και αποκλίσεις στην κοινή συνέντευξη Αναστασιάδη - Ακιντζί

Δημοσίευση 28 Δεκεμβρίου 2015, 21:56 / Ανανεώθηκε 28 Δεκεμβρίου 2015, 21:56
Συγκλίσεις και αποκλίσεις στην κοινή συνέντευξη Αναστασιάδη - Ακιντζί
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν χρειαζόμαστε τις εγγυήσεις των μητέρων πατρίδων», δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNNTurk ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Στο ίδιο κανάλι μίλησε και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Δεν χρειαζόμαστε τις εγγυήσεις των μητέρων πατρίδων», δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNN Turk ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Στο ίδιο κανάλι μίλησε και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. 

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η διαφορά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ότι υπάρχει καλύτερη συναντίληψη. «Θα αγωνιστούμε για να βρούμε την δικαιότερη δυνατή λύση. Θα είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι θα πετύχουμε», σημείωσε.

«Προσπαθώ να έρθει» ήταν η απάντηση του τουρκοκύπριου ηγέτη στην ίδια ερώτηση, ο οποίος επιπλέον σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι θα υπάρξει λύση την Άνοιξη απάντησε: «πλέον οι πλευρές είδαν τι δεν είναι εφικτό πλέον και κατάλαβαν». 

Ανέφερε ωστόσο ότι αν υπάρξει και πάλι μια κατάσταση μη λύσης το πρώτο θέμα που θα συζητήσει θα είναι το άνοιγμα των Βαρωσίων σε σχέση με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου Τύμπου
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει ένταση στις διαπραγματεύσεις ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι «δεν υπάρχει ένταση γενικά, αλλά πότε - πότε μπορεί να υπάρξει. Ωστόσο εμείς λέμε ότι δεν είμαστε εκεί για να κάνουμε καβγά αλλά για να βρούμε συμβιβασμό». 
 
«Εύχομαι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να υπάρξει λύση και να ζήσουν ιδιαίτερα τα παιδιά μας ειρηνικά κάτω από ασφάλεια», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενώ για την πορεία των διαπραγματεύσεων  είπε ότι «υπάρχει πρόοδος σε πολλά κεφάλαια αλλά για να πω την αλήθεια δεν είναι χωρίς δυσκολίες και με διάφορες μεθόδους και πείσμα που προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Λέω ότι με την βοήθεια της αλληλοκατανόησης των ανησυχιών της άλλης πλευράς θα φτάσουμε σε μια λύση συμβιβασμού η οποία θα γίνει αποδεκτή από όλους χωρίς να θεωρηθεί κανένας ηττημένος». 

O Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζει ότι η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. «Η λύση δεν είναι ανέφικτη. Αρκεί να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και θέληση, ώστε να αρθούν οι δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Χρειαζόμαστε την ενεργό υποστήριξη της Τουρκίας για τις προσπάθειες που καταβάλλονται», ανέφερε.

«Αν βρούμε ένα λογικό δρόμο τότε θα ωφεληθούμε όλοι, αν ακολουθήσουμε μη λογικό δρόμο τότε θα υπάρξει ένταση. Γνωρίζετε πως όταν ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις πήγε το Μπαρμπαρός και πολεμικά πλοία και έκαναν διάλειμμα. Φυσικά μπορεί να έπαιξε ρόλο και οι μειώσεις των τιμών αλλά εγώ πιστεύω ότι καμιά διεθνής εταιρεία δεν θέλει να κάνει γεωτρήσεις ανάμεσα σε πολεμικά πλοία. Μπορεί να υπάρξει ένα σενάριο που να μπορούν να κερδίσουν όλες οι πλευρές. Μπορούν να αναπτυχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, να αναπτυχθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ομόσπονδη Κύπρος μπορεί να ωφεληθεί από την Τουρκία. Είναι ένα νέο οικονομικό παζάρι . Στην περίπτωση που ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ μπορεί να υπάρξει το σενάριο μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Από την Τουρκία έρχεται νερό από το οποίο επωφελείται και ο βορράς και νότος στην Κύπρο. Αυτή είναι μια δυναμική που ωφελεί όλους», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί. 

Για το περιουσιακό ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θέλει να συζητηθεί τελευταίο γιατί αν το συζητήσουν τώρα την άλλη μέρα θα είναι πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. «Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα και την άλλη μέρα ήταν στις εφημερίδες. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι πραγματικά αλλά κάποια δεν ήταν. Οι προτάσεις που έθεσε σε μας το τραπέζι δημοσιεύτηκαν σαν να έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «θα αγωνιστούμε για να βρούμε την δικαιότερη δυνατή λύση. Θα είναι δύσκολο αλλά πιστεύω ότι θα πετύχουμε. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργηθεί ένα ταμείο αποζημιώσεων. Παρόλο που είναι ένα από τα προβλήματά μας θέλω να διευκρινίσω ότι δεν θα είναι εμπόδιο στη λύση του προβλήματος».