ΔΙΕΘΝΗ

Σε απομόνωση στις φυλακές του Παρισιού ο Αμπντεσλάμ

Δημοσίευση 27 Απριλίου 2016, 11:39 / Ανανεώθηκε 27 Απριλίου 2016, 13:32
Σε απομόνωση στις φυλακές του Παρισιού ο Αμπντεσλάμ
Facebook Twitter Whatsapp

Στις γαλλικές αρχές παραδόθηκε από το Βέλγιο τη νύχτα ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο βασικός ύποπτος για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στις γαλλικές αρχές παραδόθηκε από το Βέλγιο τη νύχτα ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο βασικός ύποπτος για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015. Η βεγλική εισαγγελία επιβεβαίωσε πως ο 27χρονος παραδόθηκε στη Γαλλία το πρωί της Τετάρτης.

Ο ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι έφτασε σήμερα στις "09:05 (10:05 ώρα Ελλάδος) στο γαλλικό έδαφος" και "θα παρουσιαστεί εντός της ημέρας για ανάκριση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές", διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

Ο Αμπντεσλάμ μεταφέρθηκε αεροπορικώς συνοδεία μελών της GIGN (Ομάδα Επέμβασης της Εθνικής Χωροφυλακής), δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Όπως ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαν-Ζακ Ουρβοάς θα κρατηθεί σε συνθήκες απομόνωσης σε φυλακή της περιοχής του Παρισιού.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ θα εγκλειστεί στη φυλακή του Φλερί-Μεροζί, 30 χλμ. νότια του Παρισιού. "Θα τον αναλάβει ειδικά μια ομάδα επιτήρησης, που αποτελείται από σκληραγωγημένους φύλακες, εκπαιδευμένους στην κράτηση προσώπων που φημίζονται ως επικίνδυνα", διευκρίνισε ο κ. Ουρβοάς.

Ο 26χρονος, ο οποίος έχει γεννηθεί στις Βρυξέλλες, αλλά έχει γαλλική υπηκοότητα, συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στο Μόλενμπεκ, κοινότητα της βελγικής πρωτεύουσας στην οποία μεγάλωσε, έπειτα από τέσσερις μήνες που διέφευγε. Ήδη από την επομένη οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για να εκδοθεί στη Γαλλία.

Ο Αμπντεσλάμ είναι ύποπτος ότι διαδραμάτισε ρόλο κλειδί τουλάχιστον στην προετοιμασία των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Συνήγορος του Αμπντεσλάμ ήταν μέχρι σήμερα ο Βέλγος δικηγόρος Σβεν Μαρί, ενώ στη Γαλλία θα τον εκπροσωπήσει ο δικηγόρος Λιλουά Φρανκ Μπερτόν, όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ η γαλλική τοπική εφημερίδα La Voix du Nord.

"Αδημονεί να δώσει εξηγήσεις, σχεδόν ανυπομονεί να φύγει για το Παρίσι", είχε εμπιστευτεί ο δικηγόρος στον ιστότοπο της εφημερίδας La Voix du Nord, σημειώνοντας ότι τον βρήκε "πολύ καταβεβλημένο" στη μία και μοναδική συνομιλία που είχε μαζί του.