ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν προειδοποιεί: Η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση

Δημοσίευση 27 Απριλίου 2016, 19:10 / Ανανεώθηκε 27 Απριλίου 2016, 19:10
Ο Μακρόν προειδοποιεί: Η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση
Facebook Twitter Whatsapp

Για τον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ προειδοποιεί ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, εάν δεν αναμορφωθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Για τον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ προειδοποιεί ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, εάν δεν αναμορφωθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο.

«Υπήρξε μια γενιά (ηγετών) που θεμελίωσε την Ευρώπη, μια δεύτερη που την ανέπτυξε. Κατόπιν ακολούθησαν εκείνοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση και με νέους διεθνείς κινδύνους. Επέδειξαν υπευθυνότητα κι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν», δήλωσε ο Μακρόν στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

«Αλλά για την Ευρώπη, με δεδομένες τις παγκόσμιες προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπη, αρχίζει τώρα μια νέα εποχή. Εάν η Ευρώπη δεν αντιδράσει, θα διαλυθεί», συνέχισε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θέλει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό το πεδίο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η γενιά μου έχει ένα ιστορικό καθήκον: την ανοικοδόμηση της Ευρώπης», πρόσθεσε ο 38χρονος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, τον οποίο δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης φέρουν να έχει τη φιλοδοξία να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας αφότου ίδρυσε την 6η Απριλίου το δικό του κίνημα, το «En marche!» («Μπροστά»). Ο ίδιος αναφέρει πως δεν πρόσκειται ούτε στη δεξιά ούτε στην αριστερά.

Στη συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα, ο Μακρόν εμφανίστηκε επίσης να αποστασιοποιείται από ορισμένες επικρίσεις οι οποίες διατυπώθηκαν στη Γαλλία εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ λόγω της πολιτικής ανοίγματος των συνόρων για τους πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες.

«Για μένα η καγκελάριος είχε δίκιο όσον αφορά την πολιτική της έναντι των προσφύγων. Επέδειξε θάρρος και ανθεκτικότητα και, όπως και η Γαλλία, δεσμεύθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης» στην κρίση, είπε.