ΔΙΕΘΝΗ

Και τρίτες εκλογές φοβάται ο Ραχόι μετά την «πόρτα» του Σάντσεθ

Δημοσίευση 2 Αυγούστου 2016, 19:05 / Ανανεώθηκε 2 Αυγούστου 2016, 19:05
Και τρίτες εκλογές φοβάται ο Ραχόι μετά την «πόρτα» του Σάντσεθ
Facebook Twitter Whatsapp

Για το ενδεχόμενο τρίτης προσφυγής στις κάλπες προειδοποίησε σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι αφού δεν βρήκε πρόθυμο κυβερνητικό εταίρο στο πρόσωπο του αρχηγού του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για το ενδεχόμενο τρίτης προσφυγής στις κάλπες μέσα σε διάστημα μερικών μηνών προειδοποίησε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι αφού δεν βρήκε πρόθυμο κυβερνητικό εταίρο στο πρόσωπο του αρχηγού του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ.

«Εάν ο κ. Σάντσεθ επιμείνει στο "όχι" του, τότε πάμε σε νέες εκλογές», υπογράμμισε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα.

Ο Ραχόι είπε στους δημοσιογράφους πως πρότεινε στον Σάντσεθ να συζητήσουν για το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, συγκεκριμένα για τις θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Όμως ο Σάντσεθ επέμεινε στο ότι είτε υπάρξει συμφωνία των κομμάτων της δεξιάς είτε όχι, «η αριστερά δεν πρόκειται να υποστηρίξει τη δεξιά».

Ο Σάντσεθ δεν έχει αποκλείσει πάντως το ενδεχόμενο το κόμμα του να απόσχει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης ώστε ο Ραχόι να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως πρότεινε ο προκάτοχός του και πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας (1982-1986) Φελίπε Γκονσάλεθ.

Ο επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αύριο, Τετάρτη, με τον επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, τον Άλμπερτ Ριβέρα, ο οποίος όμως το μόνο το οποίο συμφωνεί να κάνει ως τώρα είναι να εισηγηθεί στους κοινοβουλευτικούς του κόμματός του να απόσχουν.

Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που το Λαϊκό Κόμμα εξασφάλιζε την υποστήριξη των Πολιτών του Ριβέρα (32 έδρες), αυτό δεν θα αρκούσε για να φτάσει την απόλυτη πλειοψηφία (176 έδρες).