ΔΙΕΘΝΗ

Νέο γύρο εκκαθαρίσεων ετοιμάζει ο Ερντογάν στο Δημόσιο

Δημοσίευση 15 Αυγούστου 2016, 20:01 / Ανανεώθηκε 15 Αυγούστου 2016, 20:10
Νέο γύρο εκκαθαρίσεων ετοιμάζει ο Ερντογάν στο Δημόσιο
Facebook Twitter Whatsapp

Η Τουρκία θα εκδώσει ένα νέο διάταγμα που θα επιτρέπει περαιτέρω απολύσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, όπως και στην ακτοφυλακή και τον στρατό, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα.

Η Τουρκία θα εκδώσει ένα νέο διάταγμα που θα επιτρέπει περαιτέρω απολύσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, όπως και στην ακτοφυλακή και τον στρατό, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κουρτουλμούς σημείωσε επίσης ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα τεθούν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας.

Παραιτήθηκε ο διευθυντής της εφημερίδας Cumhuriyet

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του ανακοίνωσε ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Τζαν Ντιουντάρ, εξηγώντας ότι δεν πιστεύει πλέον, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, στην τουρκική δικαιοσύνη, η οποία θα εξετάσει την έφεση που έχει υποβάλλει σε προηγούμενη καταδικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί εναντίον του στο πλαίσιο μιας αμφιλεγόμενης δικαστικής υπόθεσης.

Τον Μάιο ο Τζαν Ντιουντάρ είχε καταδικαστεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στον Ντιουντάρ είχε επιτραπεί να είναι ελεύθερος εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου για την υπόθεσή του.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Cumhuriyet ο ίδιος γνωστοποιεί ότι δεν θα παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, του αφαιρεί το δικαίωμα να έχει μια δίκαιη δίκη.

Ο δημοσιογράφος ανακοινώνει επίσης ότι παραιτείται από τη θέση του διευθυντή της εφημερίδας, στην οποία θα συνεχίσει ωστόσο να γράφει άρθρα γνώμης ως αρθρογράφος.

Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις για μια περίοδο απουσίας δικαίου, σημειώνει ο Τζαν Ντιουντάρ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση για να ελέγξει τη δικαιοσύνη με αυθαίρετο τρόπο.

"Το να δείξω εμπιστοσύνη σε μια τέτοια εξουσία θα ήταν σα να έβαζα το κεφάλι μου στην λαιμητόμο", προσθέτει στο άρθρο του αυτό που φέρει τον τίτλο "Ήρθε η ώρα να πω αντίο".

"Εφεξής δεν θα αντιμετωπίζουμε τη δικαιοσύνη, αλλά την κυβέρνηση. Κανένα ανώτερο δικαστήριο δεν θα μπορεί να αντιταχθεί στην απουσία δικαίου που εγκαθιδρύεται", υπογραμμίζει.

"Κατά συνέπεια αποφάσισα να μην παρουσιαστώ ενώπιον της δικαιοσύνης για όσο καιρό θα υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης", η οποία επιβλήθηκε στις 20 Ιουλίου.