ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστική εντολή για 14.900 νέα email της Κλίντον

Δημοσίευση 23 Αυγούστου 2016, 08:01 / Ανανεώθηκε 23 Αυγούστου 2016, 08:01
Δικαστική εντολή για 14.900 νέα email της Κλίντον
Facebook Twitter Whatsapp

Να εξετάσει 14.900 έγγραφα εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ηλεκτρονικά μηνύματα προς την Χίλαρι Κλίντον έδωσε ένα δικαστής στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. 

Να εξετάσει 14.900 έγγραφα εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ηλεκτρονικά μηνύματα προς την Χίλαρι Κλίντον έδωσε ένα δικαστής στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. 

Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν σε μία έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ανακρίσεων (FBI) για τη χρήση από την Κλίντον ενός ιδιωτικού εξυπηρετητή (server) ενώ ήταν υπουργός εξωτερικών, και αποτελούν τμήμα μιας παρτίδας που παρέδωσε το FBI στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν τελείωσε η έρευνά της. Το FBI αποφάνθηκε ότι η Κλίντον, με την χρήση του ιδιωτικού της εξυπηρετητή είχε αποβεί "ιδιαίτερα αμελής" με ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά πρότεινε να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της. Το θέμα κυνηγάει την Κλίντον καθ' όλη την διάρκεια της κούρσας της προς τον Λευκό Οίκο. 

Η ανακοίνωση από τον δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ του περιφερειακού δικαστηρίου ο οποίος προίσταται μιας ομάδας δικαστικών υποθέσεων που ζητούν τη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον έγινε την ίδια μέρα που ένα συντηρητικό παρατηρητήριο, το Judicial Watch, δημοσιοποίησε μια παρτίδα των μηνυμάτων που απέκτησε μέσω δικαστηρίου. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα μηνύματα δείχνουν ότι δωρητές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογένειας Κλίντον ζητούσαν πρόσβαση στην υποψήφια όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, από το 2009 έως το 2013.

Τα 14.900 έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο Μπόασμπεργκ φέρεται να περιλαμβάνουν και μηνύματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες 55.000 σελίδες μηνυμάτων. Θεωρούνται ότι αναφέρονται κυρίως σε μηνύματα προς ή από την Κλίντον, και μπορεί να περιλαμβάνουν και μερικά προσωπικά μηνύματα. Μερικά βρέθηκαν στους εξυπηρετητές των ατόμων με τους οποίους είχε ή ίδια ή το προσωπικό της επαφές. 

Η Κλίντον, η οποία προηγείται του Τραμπ σε δημοσκοπήσεις, έχει πει ότι δεν διέρρευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες και ότι χρησιμοποίησε προσωπικό εξυπηρετητή για μεγαλύτερη άνεση, ενώ αργότερα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας "αναλαμβάνω την ευθύνη".
ερικό έλεγχο του υπουργείου.