ΔΙΕΘΝΗ

Αρχίζει και επίσημα το Brexit - Η Μέι ενεργοποιεί το Άρθρο 50

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2017, 07:36 / Ανανεώθηκε 29 Μαρτίου 2017, 07:12
Αρχίζει και επίσημα το Brexit - Η Μέι ενεργοποιεί το Άρθρο 50
Facebook Twitter Whatsapp

Υπέγραψε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός την επιστολή με την οποία ενημερώνει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ

Υπέγραψε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός την επιστολή με την οποία ενημερώνει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι ενεργοποιεί το Άρθρο 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επιστολή θα παραδοθεί στις 12.30 το μεσημέρι στον Τουσκ, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες.

Ο Τιμ Μπάροου πρέσβης της Βρετανίας στην Ε.Ε. θα παραδώσει την επιστολή στον Τουσκ και κατόπιν η Τερέζα Μέι θα κάνει την επίσημη ανακοίνωση στο Κοινοβούλιο.

Μέσα σε 48 ώρες από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί το Αρθρο 50 ο Ντόναλντ Τουσκ θα παρουσιάσει στους 27 ένα σχέδιο με κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit. Στη συνέχεια οι πρεσβευτές των 27 χωρών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιο.

Όλη η διαδικασία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕαναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια.

«Τώρα που έχει ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, έχει έρθει η ώρα να ενωθούμε», θα πει η Μέι απευθυνόμενη στους Βρετανούς βουλευτές σήμερα, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο της.

Χθες η Μέι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ «για τους ενημερώσει» πριν την κατάθεση της επιστολής για το Brexit, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «συμφώνησαν στο γεγονός ότι μια ισχυρή Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον όλων και ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα παραμείνει στενός και δεσμευμένος εταίρος της».