ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σύλληψη Τούρκου τραπεζίτη για παράνομες συναλλαγές με το Ιράν

του Σταύρου Μαρίνη - Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2017, 12:39 / Ανανεώθηκε 29 Μαρτίου 2017, 12:55
ΗΠΑ: Σύλληψη Τούρκου τραπεζίτη για παράνομες συναλλαγές με το Ιράν
Facebook Twitter Whatsapp

Στα χέρια των αμερικανικών Αρχών βρίσκεται ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, αντιπρόεδρος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank,

Στα χέρια των αμερικανικών Αρχών βρίσκεται ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, αντιπρόεδρος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση των παράνομων συναλλαγών με το Ιράν.

Ήδη από τις 22 Μαρτίου του 2016 ένας άλλος εμπλεκόμενος στην υπόθεση, ο Ιρανοτούρκος επιχειρηματίας Ριζά Ζαράμπ, κρατείται στις ΗΠΑ, κατηγορούμενος για παράνομες οικονομικές δραστηριότητες με το Ιράν μέσω μιας τουρκικής εταιρείας με επωνυμία Royal Holding και παράλληλες συναλλαγές μέσω μιας άλλης εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο ίδιος επιχειρηματίας είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο δωροδοκίας τεσσάρων υπουργών του Ερντογάν, οι οποίοι το 2013 είχαν οδηγηθεί σε παραίτηση.

Όμως η σύλληψη του Ατίλα στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης ενδεχομένως να δώσει την ευκαιρία στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για τη δράση της Halkbank, η οποία ελέγχεται απόλυτα από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου και είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Τουρκία στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.

Ο Ατίλα κατηγορείται από τον εισαγγελέα των ΗΠΑ πως βοήθησε τον Ζαράμπ να παρακάμψει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να σταλούν με παράνομο τρόπο εκατομμύρια δολάρια μέσω μη νόμιμων συναλλαγών.

Η σύλληψη του αντιπροέδρου της Halkbank, ο οποίος είναι υπεύθυνος διεθνών συναλλαγών, ίσως δεν είναι τυχαία λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, όπως και λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Ερντογάν. 

Στην τουρκική κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία πως ενδεχομένως ο Ατίλα να ομολογήσει πολλές από τις συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω της Halkbank και σχετίζονται με το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.