ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία ενεργοποίησε και επίσημα το άρθρο 50 - Αρχίζει το Brexit - Τουσκ: Μας λείπετε ήδη, σας ευχαριστούμε και αντίο

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2017, 14:43 / Ανανεώθηκε 29 Μαρτίου 2017, 18:37
Facebook Twitter Whatsapp

Δύο χρόνια θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παραδόθηκε και επίσημα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ η επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με την οποία αιτείται την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Πρόκειται για την αρχή των διαδικασιών για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την επιστολή παρέδωσε ο βρετανός πρέσβης στην ΕΕ Τιμ Μπάροου. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε την επιστολή, με ανάρτησή του στο Twitter όπου έγραψε ότι «μετά από εννέα μήνες το ΗΒ τήρησε την υπόσχεσή του». Σε δεύτερο μήνυμα ανάρτησε επίσης μια φωτογραφία από την παράδοση της επιστολής.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επίδοση της επιστολής, ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε αναφερόμενος προς τους Βρετανούς: «Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε πως υπάρχει κάτι θετικό στο Brexit: Ότι ένωσε τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ, περισσότερο από ποτέ. «Θα παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων» με το Λονδίνο, συνέχισε.

Υπενθύμισε ακόμα ότι «περίπου οι μισοί» Βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ. Προς το παρόν, είπε, δεν θα αλλάξει κάτι. Μέχρι να αποχωρήσει επισήμως η Βρετανία, το 2019, παραμένει μέλος της ΕΕ και όσα ισχύουν στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται και στη Βρετανία.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει πως η ΕΕ «θα δράσει με ενιαίο τρόπο και θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της». «Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ, αλλά είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία που οφείλουμε πλέον να ακολουθήσουμε», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που συντάχθηκε εξ ονόματος των 27 ηγετών των κρατών μελών.

Τι αναφέρεται στην επιστολή

Η βρετανίδα πρωθυπουργός στην επιστολής της αναφέρει πως θα προωθήσει σειρά νομοσχεδίων που θα ρυθμίζουν ειδικά θέματα που έχουν σχέση με την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την διασφάλιση της συνέχειας και της βεβαιότητας ιδιαίτερα για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επίσης αναγνωρίζει πως θα είναι πρόκληση η επίτευξη συνολικής συμφωνίας μέσα στην περίοδο των δύο ετών, καθως επίσης ότι θα υπάρξουν συνέπειες από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. «Κατανοούμε και σεβόμαστε τη θέση σας ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι αδιαίρετες και δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική εφαρμογή», ανέφερε. «Γνωρίζουμε επίσης ότι οι βρετανικές εταιρείες, στις συναλλαγές τους με την ΕΕ, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από τους θεσμούς στους οποίους δεν θα μετέχουμε πλέον, όπως κάνουν και σε άλλες αγορές», υπογράμμισε.

Μέι: Ήρθε η ώρα να ενωθούμε

Από την πλευρά της, η Μέι επιβεβαίωσε την ενεργοποίηση του άρθρου 50, τονίζοντας πως είναι η ώρα να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία αποχώρησης.

«Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ», είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα «βαθιά ειδική εταιρική σχέση» μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ.

«Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας» είπε η πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή», συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει «πισωγύρισμα». Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν «συνέπειες» από την αποχώρηση. Η πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

Οι αντιδράσεις Βερολίνου και Παρισιού

Από την πλευρά της, η Γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο των δύο ετών που θα ακολουθήσει «πολύ στενή», εκφράζοντας έτσι τον προβληματισμό της για το περιθώριο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως στόχος είναι η προστασία των πολιτών από τον αντίκτυπο του Brexit. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα της ότι η Βρετανία και η ΕΕ θα παραμείνουν στενοί εταίροι, επισημαίνοντας επιπλέον, ενώπιον στελεχών του κόμματός της, ότι η προοπτική του Brexit προκαλεί ανησυχία σε πολλούς πολίτες στην Ευρώπη σχετικά με το μέλλον τους.

Η Μέρκελ ακόμα επεσήμανε πως πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση και έπειτα θα διεξαχθούν διαφορετικές συνομιλίες για την μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε πως το Brexit θα είναι επώδυνο για τους Βρετανούς. «Πιστεύω πως θα είναι επώδυνο για τους Βρετανούς», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ενώπιον των δημοσιογράφων, εκτιμώντας ότι το Brexit «θα υποχρεώσει την Ευρώπη να προχωρήσει προς τα εμπρός, αναμφίβολα με διαφορετικές ταχύτητες».