ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Η Ε.Ε ανακοινώνει τους όρους του «διαζυγίου» με την Βρετανία

Δημοσίευση 31 Μαρτίου 2017, 07:13 / Ανανεώθηκε 31 Μαρτίου 2017, 07:57
Brexit: Η Ε.Ε ανακοινώνει τους όρους του «διαζυγίου» με την Βρετανία
Facebook Twitter Whatsapp

Τους βασικούς άξονες της διαπραγμάτευσης για την «ομαλή αποχώρηση» της Βρετανίας θα ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τους βασικούς άξονες της διαπραγμάτευσης για την «ομαλή αποχώρηση» της Βρετανίας θα ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα στείλει στους ηγέτες των άλλων 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. τις κατευθυντήριες γραμμές που προτείνει για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, προτού παρουσιάσει τις βασικές αρχές στη Μάλτα.

Πριν από δύο ημέρες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εγκαινίασε επίσημα την έναρξη της διετούς διαδικασίας αποχώρησης.

Ο Τουσκ θα μιλήσει σήμερα το πρωί μαζί με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ, του οποίου η χώρα προεδρεύει το εξάμηνο αυτό στην Ε.Ε.. Οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων θα συναντηθούν νωρίτερα στις Βρυξέλλες για να μελετήσουν το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών, ενώ όταν αυτές εγκριθούν από τους ηγέτες σε σύνοδο κορυφής στις 29 Απριλίου, θα ανοίξει το δρόμο για τις συνομιλίες.

Οι διπλωμάτες δηλώνουν ότι το προσχέδιο θα εκφράζει την επιμονή των 27 για μια «ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», δηλαδή ότι η Βρετανία θα έχει πιο περιορισμένη πρόσβαση σε αγορές της Ε.Ε. εάν αρνηθεί να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών κανόνων και κοινών συνεισφορών στον προϋπολογισμό.

Μετά την επιστολή της Μέι προς τον Τουσκ την Τετάρτη οι Ευρωπαίου ηγέτες είπαν σε ανακοίνωσή τους ότι «η Ένωση θα λειτουργήσει ως ένα σώμα και θα προφυλάξει τα συμφέροντά της». Όπως σημείωσαν «η πρώτη προτεραιότητα θα είναι η μείωση της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη-μέλη».