ΔΙΕΘΝΗ

Το προφίλ του βομβιστή της Αγίας Πετρούπολης

Δημοσίευση 4 Απριλίου 2017, 16:44 / Ανανεώθηκε 4 Απριλίου 2017, 16:20
Το προφίλ του βομβιστή της Αγίας Πετρούπολης
Facebook Twitter Whatsapp

Ένας 22χρονος Ρώσος πολίτης με καταγωγή από το Κιργιστάν είναι, σύμφωνα με τις τις ρωσικές Αρχές, ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκόρπισε το θάνατο στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένας 22χρονος Ρώσος πολίτης με καταγωγή από το Κιργιστάν είναι, σύμφωνα με τις τις ρωσικές Αρχές, ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκόρπισε το θάνατο στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Η κρατική επιτροπή έρευνας της Ρωσίας κατονόμασε σήμερα τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ ως τον άνδρα που βρισκόταν πίσω από την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, επιβεβαιώνοντας μια ανακοίνωση που είχε εκδοθεί νωρίτερα από τις υπηρεσίες ασφάλειας του Καζακστάν.

Η επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η έρευνά της ταυτοποίησε τον Τζαλίλοφ, γενετικό υλικό του οποίου βρέθηκε επίσης σε μια τσάντα που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό.

«Από γενετικές αποδείξεις και τις κάμερες επιτήρησης υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως το πρόσωπο πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια στον συρμό ήταν το ίδιο που άφησε μια τσάντα με εκρηκτικό μηχανισμό στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το προφίλ του Τζαλίλοφ

Ο Τζαλίλοφ ο οποίος εμφανίζεται από τις ρωσικές Αρχές ως ο βασικός ύποπτος της επίθεσης, είναι γεννημένος στην περιφέρεια Ος του Κιργιστάν, το 1995 και φαίνεται να διατηρεί διασυνδέσεις με φανατικούς Ισλαμιστές.

Την μορφή του 22χρονου τρομοκράτη κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης λίγο πριν εκραγεί παρασύροντας στον θάνατο άλλους 14 ανθρώπους.

Ανεπιβεβαίωτες πηγές στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως σούσι σεφ σε εστιατόριο της Αγίας Πετρούπολης, ενώ ήταν οπαδός των πολεμικών τεχνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση και τα κίνητρα του δράστη.

Tην ίδια ώρα, οι Αρχές στην Ρωσία μια μέρα μετά το συμβάν, προχώρησαν στη λήψη δρακόντειων μέτρων που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης της χώρας.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες για δύο υπόπτους τρομοκράτες, οι αρχές τώρα πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος νεαρός ευθύνεται για την επίθεση και διαθέτουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτός έβαλε και τη δεύτερη εκρηκτική συσκευή -μεταμφιεσμένη ως πυροσβεστήρα- που βρέθηκε και εξουδετερώθηκε σε κοντινό σταθμό.